Vlada TK dala institucionalnu podrška za nesmetan rad Memorijalnog centra Potočari

by nedim
| 22:25

Memorandumom o razumijevanju koji su danas potpisali premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Ševket Hafizović ozvaničen je i osiguran nastavak pružanja podrške radu Centra. Ovim je obezbijeđena stalna podršku za dalji, nesmetan rad Memorijalnog centra, bilo da se radi o održavanju, rekonstrukciji, razvijanju naučno-istraživačkih projekata, muzejskoj djelatnosti i događajima vezanim za obilježavanje godišnjice zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici.

Upravo je na mjestu na kojem počivaju žrtve genocida delegacija Vlade koju su, pored premijera Hodžića činili i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak  Esad Džidić i savjetnik Amir Mujić, polaganjem vijenca počela obilazak Srebrenice.

„Vlada Tuzlanskog kantona, prepoznavši važnost Srebrenice u kolektivnom pamćenju i s namjerom da omogući finansijski opstanak i nesmetano djelovanje Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, odlučila je da pruži podršku radu Centra“, kazao je ovom prilikom premijer Hodžić, naglašavajući da Centar u Potočarima tako može računati na podršku Vlade TK „kako bismo zajedno doprinjeli očuvanju istine o genocidu, o razmjerima genocida u julu 1995. godine, kao upozorenje za buduće naraštaje da se takvi zločini ne ponove“.

„Potpisivanje Memoranduma za finansijsku podršku je“, prema riječima Hafizovića, „najbolji način i odgovor, ne za pojedinačno, nego sistemsko negiranje zločina i genocida. Ovo je institucionalni pristup, najbolji način i granacija da će se zločin i zločin genocida pamtiti i da će generacije koje dolaze imati priliku da u Memorijalnom centru istražuju, da se bave istraživačkim radom i da je ovakav pristup države Bosne i Hercegovine najbolji odgovor na sve.“

Nakon obilaska muzeja i budućeg arhiva direktor Memorijalnog centra, Emir Suljagić upoznao je delegaciju Vlade TK sa onim što je do sada urađeno, poput različitih publikacija, Izvještaja o negiranju genocida za 2019. godinu na engleskom i bosanskom jeziku, istraživačkog projekta ,,Transkripti genocida” te rekonstruisanog objekta u koji će biti smješten savremeni arhiv i obnovljena biblioteka sa oko 13.000 knjiga.

Posjeta Srebrenici nastavljena je obilaskom dnevnog centra Međunarodnog foruma solidarnosti Emmaus. Riječ je o domaćoj nevladinoj organizaciji koji zapošljava 270 ljudi i omogućava mladim ljudima stažiranje i volontiranje.

„Svjedoci smo da je Emmaus ovdje u Srebrenici napravio impozantan projekat. Ovo što vidimo ovdje je zapravo nivo kojeg se ne bi postidjela ni najrazvijenija zemlja. Mi vidimo ovdje zgrade koje su pripremljene za majke Srebrenice, za njihov smještaj. Zbrinjavanje žena, osoba koje su najviše podnijele u čitavoj kataklizmi koja je zadesila ovo područje. Na nama je, Vladi TK da ovo podržimo, kao što smo to i do sada činili. Ova posjeta je zapravo dokaz da ćemo to činiti i ubuduće i to na snažnijoj osnovi nego što je to bilo do sada“ kazao je ovom prilikom premijer Hodžić.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK je ovdje prepoznato kao najveći partner kada je u pitanju realizacija projekata ne samo na području TK nego i Podrinja, rečeno je ovom prilikom.

„Nastojim na različite način vezati saradnju sa institucijama a ono što mi radimo u ovom kraju je usmjereno povratku naših ljudi, jer se oni vezuju za Tuzlanski kanton, ne samo geografski. Naša ambulanta, internatski smještaj za djecu, naš projekat za majke Srebrenice i ovaj kompleks je nama na ponos“. kazao je pomoćnik direktora MFS „Emmaus“ Elmedin Škrebo, dodajući da je Premijerova poruka o intenziviranju saradnje za njih povod da rade više i bolje.