Ljuti na vlast u TK-u: Stotinu studenata Medicinskog fakulteta iz Tuzle idu na vakcinaciju u Srbiju

by nedim
| 11:06
0101 2018 medicinski fakultet

Stotinu studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli će se 23. maja 2021. godine vakcinisati u Srbiji, a nakon što ih oni koji donose odluke u Tuzlanskom kantonu niu uvrstili u grupu prioritetnih grupa za vakcinisanje.

To je u javnoj objavi na Facebooku potvrdio Ahmed Pašalić, student 6. godine medicine u Tuzli.

Više od dva mjeseca nijemog posmatranja natjeralo me je da uz podršku kolega sa 6. godine Medicinskog fakulteta inteziviram i inzistiram na prioritetnoj vakcinaciji studenata. Studentske organizacije iz Tuzle nisu pokazale zadovoljavajući stepen upornosti, pa se sve svelo na dopise o kojima nikada nismo bili više informisani. Odlučio sam uz par kolega uzeti stvar u svoje ruke i buntovnički zanemariti udruženja studenata, pa smo samoinicijativno potražili rješenje.

Nadležne institucije u Tuzli nisu imale sluha prema studentima 6. godine, te su situaciju opravdale činjenicom da oni nisu nadležni da donose odluku o prioritetima. U isto vrijeme kolege studenti iz Sarajeva i Zenice su se našli na prioritetnim listama, pa nije jasno kako institucije u Tuzlanskom kantonu nisu primjenile isti princip – napisao je Pašalić napominjući da je nakon obraćanja Ministarstvu zdravlja Srbije pozitivan odgovr i termin vakcinacije dobio za manje od 24 sata.

U svom obraćanju javnosti je istakao da je stav studenata je da svi moraju biti vakcinisani i nastaviti dalje svoje školovanje prema režimu koji je postojao.

– Stav studenata Medicine, a posebno onih koji obavljaju praksu i klinički staž, je da oni moraju biti vakicinisani u najkraćem mogućem roku, te da se nakon više od godinu dana vrate u zdravstvene ustanove gdje će učiti svoj zanat.

Obzirom da i pored ovoga, veliki broj studenata 6. godine ostaje nevakcinisan, te uskoro ulazimo u četvrti mjesec obavljanja kliničkog staža na Kliničkom centru Tuzla, a da ne govorimo o studentima nižih godina koji uopšte nemaju mogućnost ulaska u isti, nadamo se da ova sramota neće nastaviti te da će nadležni poduzeti određene mjere. Ovdje neću stati, planiram u Beogradu da se borim za sve ostale studente koji žele da se vakcinišu. Znanje se stiče u kontinuitetu, nikako online i daleko od nastavnih baza. 100 STUDENATA 23. maja će u Beograd na vakcinaciju. U našoj domovini je nismo mogli dobiti. Pametnom i išaret dosta – napisao je Ahmed Pašalić. /Tuzlainfo.ba/