Kad Dodik priča o Brčanskoj Malti: Bageri su skupljali ugljenisana tijela, Vojska Jugoslavije je bila JNA

by nedim
| 13:18
  •  
  •  
  •  
  •  

Historijske činjenice kažu da su agresori, 15. maja 1992. godine, povlačeći se iz kasarne Husinska buna, odnosno pripadnici paravojske takozvane Srpske Republike (osnovana 12. maja 1992.), skupa s pripadnicima u to vrijeme novoosnovane Vojske Jugoslavije (nastala 28.4.1992. godine, Ustavom Jugoslavije ukinuta je JNA i osnovana Vojska Jugoslavije) , izvršili napad na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BiH – Stanice javne bezbjednosti Tuzla, a koji su osiguravali izlazak kolone iz grada.

Prilikom izlaska vojne kolone iz grada s vojnim naoružanjem na Brčanskoj Malti, vojnici su pucali, a policajci dobili naređenje da uzvrate. Ovo je danas potvrdio i Edin Altumbabić, bivši pripadnik Druge manevarske jedinice Stanice javne bezbjednosti Tuzla.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas Srni da je “zločin nad pripadnicima JNA u Tuzlanskoj koloni, koji se dogodio prije 29 godina ni danas nije dobio sudski epilog”. Kazao je da su tada ubijena 54 vojnika JNA, a 44 ranjena.

Uprkos historijskim činjenicama, Dodik je  nastavio prekrajati historiju navodeći da je danas dan tužnog sjećanja na “nenaoružane, nedužne mladiće pripadnike JNA stradale na Brčanskoj malti, ali i dan kada postavljamo moralno pitanje za one koji 15. maj slave kao tzv. dan oslobođenja i tužnu istinu da su prije 29 godina sa ulica tog grada bageri sakupljali ugljenisana tijela vojnika, a šmrkovi prali ljudsku krv”.

On je naglasio da ti koji slave 15. maj čine da zločin i dalje traje, da nevine žrtve proglašavaju agresorima, a zločince herojima.

-Ako neko slavi dan kada je pobijena i ranjena nedužna mladost koja je u mirnoj koloni krenula da napusti Tuzlu i da ide svojim kućama i svojim porodicama, onda je logično da se zapitamo kakvi smo mi to ljudi, kakvo društvo gradimo i kakva je ovo zemlja, istakao je Dodik.On je naglasio da porodice stradalih i sve nas koji izražavamo svoje duboko poštovanje prema žrtvi koju su podnijeli već skoro tri decenije muči pitanje šta rade nadležni sudovi, da li u BiH ima pravde i istine.-Takođe, opravdano se pitamo da li su ove žrtve manje vrijedne od drugih, da li su njihove majke drugačije od majki Srebrenice, da li one nemaju pravo na žalost, zašto su one drugačije majke od majki nevino stradalih u ‘Tuzlanskoj koloni’, Dobrovoljačkoj ulici, da li su njihove crne marame beznačajne, pokušao Dodik ponuditi svoju verziju historije koja je u suprotnosti sa sudskim presudama i historijskim činjenicama.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.