Čestitka gradonačelnika i predsjedavajuće GV Tuzla u povodu obilježavanja 9. maja

by nedim
| 12:27
01012019 zastave tuzla

Gradonačelnik Jasmin Imamović i predsjedavajuća Gradskog vijeća Nataša Perić uputili su čestitku u povodu obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope, Dana Zlatnih ljiljana i Dana logoraša u kojoj se navodi:

Svim građankama i građanima Tuzle, svim antifašistima u Bosni i Hercegovini i svijetu čestitamo 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope, Dan Zlatnih ljiljana i Dan logoraša

Anifašizam je civilizacijska tekovina i nije slučajno da je Evropska unija baš ovaj dan proglasila Danom Evrope, kao što nije slučajno što su se branioci Bosne i Hercegovine opredijelili da ovaj dan bude i Dan Zlatnih ljiljana.  Činjenica da se u novijoj historiji BiH, 9. maj obilježava kao Dan zlatnih ljiljana i Dan logoraša  samo potvrđuje da prije 76 godina  nije pobjeđen fašizam. Zato je važna neprestana edukacija i njegovanje kulture sjećanja kako bismo bili u mogućnosti prepoznati i na pravi način odgovoriti na pojave fašizma u današnjem društvu.

Dužni smo i danas na ovaj značajni datum odati počast svima onima koji su u borbi protiv fašizma u periodu 1941.-1945. i 1992.-1995. položili ono najvrednije – vlastite živote i upravo zbog njih nemamo pravo odustati u borbi protiv najvećeg neprijatelja čovječanstva – fašizma. Grad Tuzla, njene građanke i građani su bili i ostat će najvjerniji čuvari vrijednosti antifašizma koje se slave Devetog maja.