Nakon Gradačca i Srebrenik dobija sistem protivgradne zaštite

by nedim
| 11:12

S obzirom da je na području Tuzlanskog kantona donedavno jedino Grad Gradačac imao sistem protivgradne zaštite, a što je važan faktor u zaštiti poljoprivrednih kultura i materijalnih dobara, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK počelo je realizaciju projekta izgradnje protivgradnih stanica na području još nekoliko lokalnih zajednica.

Tako će uskoro i Srebrenik, zahvaljujući ovom projektu u kojem je učestvovala i Gradska uprava, dobiti kvalitetan sistem zaštite sa šest protivgradnih stanica,a jednu od njih, izgrađenu u mjestu Jošak- Špionica, posjetili su resorni ministar u Vladi TK Vahidin Smajlović i Gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović.

Istaknuto je kako šteta od naleta grada mogu biti ogromne, ne samo po poljoprivredne proizvođače, nego i po imovinu, kuće, auta itd, i da samo jedno djelovanje sistema može opravdati ulaganje u njega. Vrijednost projekta sa šest stanica u Srebreniku iznosi oko 120 000 KM.

Na radost poljoprivrednika u Srebreniku, radovi na protivgradnim stanicama u završnoj su fazi ,a kako bi sistem zaštite u potpunosti bio spreman,neophodno je još i nabaviti pritivgradne rakete koje će biti instalirane u stanicama.