Tuzla: U prvom krugu bit će vakcinisano oko 860 građana

by nedim
| 21:43
  •  
  •  
  •  
  •  

Na danas održanoj 4.  sjednici Kolegija gradonačelnika Tuzle,  o epidemiološkoj situaciji i o planu vakcijacije u gradu Tuzli, govorio dr. Suad Bijedić, direktor JZNU Dom zdravlja Tuzla.  Prema riječima dr. Suada Bijedića, pozitivnih na koronavirus u gradu Tuzli je od početka pandemije do sada bilo 8420, hospitaliziranih za to vrijeme je bilo 952, testiranih je bilo 13.964, a u izolaciji je bilo 17.646 građana.

Nažalost, od početka pandemije do danas su umrla 253 sugrađana. Na današnji dan u gradu Tuzli zabilježeno je 725 pozitivnih i 1373 u kućnoj izolaciji. Broj hospitaliziranih je povećan, a trenutno je 110 hospitaliziranih od 725 pozitivnih. Međutim, istakao je dr. Bijedić, ukupan broj pozitivnih u zadnjih desetak dana se smanjuje.

Također, govoreći na temu vakcinacije, dr. Bijedić je rekao da je proces vakcinacije započeo i da su prema preporukama Ministarstva zdravlja TK, odnosno Zavoda za javno zdravstvo TK,  određeni punktovi na kojima će se ista obavljati. Za sada je određeno je šest punktova, a to su sjedište Doma zdravlja, ambulanta Mikrostanica, ambulanta Husino, ambulanta Solina, ambulanta Bukinje i prostorije mjesne zajednice u Slavinovićima.

Od početka vakcinacije ukupno su vakcinisana 434 uposlenika Doma zdravlja Tuzla,  101 korisnika i 29 uposlenika JU Dom penzionera Tuzla, te oko 90 osoba iz privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih domova za starija lica.  Trenutno se, prema preporukama, vakcinišu osobe starije od 75 godina. Na jučerašnji dan vakcinisano je ukupno 250 građana, a vakcinacija se nastavlja i tokom naredna dva dana, te se očekuje da će ukupno biti vakcinisano oko 860 građana i građanki.

Dr Bijedić je izrazio zabrinutost zbog toga što apotekarska i farmaceutska djelatnost nisu određene  kao prioritet jer su one zbog protoka ljudi veliki rizik zaraze. Grad Tuzla je do sada dobio ukupno 1864 vakcine za Dom zdravlja Tuzla i navedene ustanove.

Prema riječima dr. Suada Bijedića, Dom zdravlja također posjeduje i mobilnu ekipu za vakcinaciju,  za osobe koje se nalaze na kućnom liječenju, te da je cilj JZU Dom zdravlja u određenom kraćem periodu vakcinisati 50.000 građana , kako bi se stvorio kolektivni imunitet i kako bi građani relativno mirni ušli u naredni zimski period. Jako je važno istaći da se i oni koji su neosigurani i nisu registrovani u timove porodične medicine mogu prijaviti putem telefona i biti će raspoređeni u najbližoj ambulanti odnosno mjesnoj zajednici.

Dom zdravlja Tuzla objavio raspored vakcinacije za stanovništvo do 16. aprila

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.