Šta su najvažnije investicije: Usvojena Strategija razvoja TK do 2027. vrijedna 812 mil KM

by nedim
| 8:41
0101 autoput-gradnja
  •  
  •  
  •  
  •  

Strategija razvoja Tuzlanskog kantona za period 2021-2027. godina usvojena je na posljnjoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona održanoj

Riječ je o ključnom strateško-planskom dokumentu kojim se usmjerava i podstiče razvoj Tuzlanskog kantona, saopšteno je na sajtu UNDP koji je dao podršku usvajanju ove Strategije.

Definirana su tri strateška cilja:

1. Dinamičan i održiv ekonomski razvoj u povoljnom poslovnom okruženju,

2. Razvijen inkluzivni i prosperitetni društveni sektor sa jednakim pravima za sve građane,

3. Resursno efikasan i održiv infrastrukturni razvoj) i određeni prioriteti, sa jasno postavljenim i mjerljivim pokazateljima ostvarenja, kao i čitav niz mjera koje se trebaju realizirati u narednih sedam godina.

Uspješnoj implementaciji Strategije razvoja Tuzlanskog kantona doprinijeće i implementacija sedam strateških projekata, intervencija najvećeg značaja za ostvarenje strateških ciljeva, a posebno se izdvajaju projekti u oblasti podrške razvoju privrede, zdravstva i cestovne infrastrukture
– Izgradnja Kampusa Univerziteta u Tuzli
– Zaštita akumulacije jezera Modrac
– Opremanje Centra urgentne medicine pri UKC Tuzla
– Formiranje naučno-tehnoloških parkova u Tuzli i Živinicama
– Izgradnja autoceste Tuzla-Brčko-Orašje
– Izgradnja autoceste Zvornik-Tuzla-Doboj
– Izgradnja dionice magistralne ceste M-18 Šički Brod – Kladanj
Strategija je “teška” 812 miliona KM, a biće realizovana sa 49% iz budžeta Tuzlanskog kantona, dok je iz ostalih izvora planirano 51%.

Strategija razvoja Tuzlanskog kantona za period 2021-2027. godina u potpunosti je izrađena u skladu sa Zakonom o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji BiH, kao i Uredbom o izradi strateških dokumenata u Federaciji BiH te je usklađena sa relevantnim strategijama drugih nivoa vlasti u BiH, obavezama proizašlim iz procesa evropskih integracija, odnosno Ciljevima održivog razvoja (SDGs).

Proces izrade Strategije razvoja je podržao Projekat integriranog lokalnog razvoja (ILDP), zajednički projekat Vlade Švajarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH).

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.