Studenti protestvovali u Tuzli, ovo su zahtjevi koje su uputili Vladi TK

by nedim
| 21:47
  •  
  •  
  •  
  •  

Studenti Univerziteta u Tuzli danas su, u skladu sa epidemiološkim preporukama, održali mirne proteste pred zgradom Vladom Tuzlanskog kantona, nezadovoljni zbog neispunjavanja njihovih zahtjeva upućenih nadležnim institucijama.

U dopisu koji su danas dostavili na protokol Vlade TK jasno su iznijeli stav da idući put neće biti organizovana protestna šetnja, koja je danas održana na ovaj način upravo zbog trenutne epidemiološke situacije, već će biti organizovani masovni protesti ukoliko se ne ispune zahtjevi u traženom vremenskom periodu.

Zahtjevi koji su danas upućeni redovnom profesoru i ujedno premijeru TK-a Kadriji Hodžiću ogledaju se u rješavanju slijedećih pitanja:

– vraćanje oduzetih studentskih prava studentima iz porodica pripadnika boračke populacije kakva su imali na UNTZ prije ak.2020/2021. godine

-umanjenje školarine za 50% studentima koji imaju prosjek iznad 9.0, a imaju položene sve predmete iz prethodnih godina studija

-rješavanje gubitka statusa studenta

-omogućiti da se pojedinim fakultetima Univerziteta u Tuzli osigura povratak studenata na klasični/kombinovani metod nastave kakav su imali do dana donošenja zabrane od strane Kriznog štaba TK, te da se ne produžava online izvođenje nastave za fakultete kojim to praktična nastava ne dozvoljava. (Zadužiti Univerzitet u Tuzli da izvrši anketiranje studenata o načinu daljeg izvođenja nastavnog procesa u skladu sa epidemiološkim mjerama i prostornim mogućnostima fakulteta na Univerzitetu u Tuzli).

– Upis u narednu godinu studija u akademskoj 2021/2022.godini- S obzirom da studenti na razne načine ispoljavaju svoje (ne)zadovoljstvo i iznose različite prijedloge , dužni smo Vas upozoriti da, ukoliko se nastava ne bude odvijala na zadovoljstvo studenata, biti ćemo prisiljeni tražiti odgovarajuće i prihvatljivije uslove upisa u narednu godinu studija za studente Univerziteta u Tuzli.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.