Dom penzionera Tuzla: Požar, evakuacija i zbrinjavanje “povrijeđenih” u združenoj vježbi više organizacija

by nedim
| 7:39

Jučer je u Domu penzionera održana združena pokazna vježba simulacije požara u kojoj su pored pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice Grada Tuzla (PVJ) i Službe hitne medicinske pomoći JZNU Dom zdravlja „Dr. Mustafa Šehović“ (SHMP), učestvovali i članovi ekipe prve pomoći u Službi zaštite i spašavanja Crvenog križa/krsta Grada Tuzla,, te zaposlenici i korisnici JU „Dom penzionera“ Tuzla kao i članovi udruženja, organizacija i drugih pravnih subjekata smještenih u JU „Dom penzionera“ Tuzla.

Cilj vježbe nio je povećanje stepena uvježbanosti subjekata sistema zaštite i spašavanja na području grada Tuzla i poboljšanje njihove međusobne koordinacije prilikom vršenja akcija zaštite i spašavanja ali i uvježbavanje zaposlenika i korisnika JU “Dom penzionera” Tuzla za pravovremenu evakuaciju lica iz objekta u slučaju požara.

Tokom vježbe uposlenici Doma penzionera su aktivirali alarm, pozvali vatrogasce i Hitnu medicinsku pomoć a sve pokretne osobe pravovremeno izveli iz objekta i izvršili evidenciju evakuiranih s ciljem utvrđivanja brojnog stanja.

Simulirana je situacija u kojoj su vatrogasci uspješno ugasili požar i evakuisali povrijeđene osobe koje je potom preuzeo tim hitne medicinske pomoći. Ljekar iz SHMP je napravio trijažu unesrećenih osoba te su lakše povrijeđene osobe zbrinute od strane ekipe prve pomoći iz Crvenog križa grada Tuzla.

Bilo je ukupno osam povrijeđenih osoba sa opekotinama, trovanjem ugljenmonoksidom, povredama loko-motornog sistema, krvarenjima te kraš i blast povredama. Ekipa prve pomoći adekvatno je zbrinula šest unesrećenih lica dok su dvije vitalno ugrožene osobe zbrinute od strane SHMP.

Jedan unesrećeni je evakuisan zglobnom platformom (vatrogasnom korpom) a unesrećeni koji je pronađen bez svijesti i bez vitalnih funkcija je, zbog nemogućnosti spašavanja pomoću zglobne platforme, evakuisan pomoću koritastog nosila što je bilo prvi susret tuzlanskim vatrogasaca sa ovakvim načinom spašavanja.

Također, simuliran je i postupak kardio-pulmonalne reanimacije, kojim je tim SHMP uspješno spasio život unesrećenom licu.

Izvor informacija: Crveni krst/križ Tuzla

(Tuzlainfo.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend