Tuzla: Večeras predstavljanje knjige ‘Bosanski križ’ autora Ivana Lovrenovića

by Tuzla Info
| 13:13

Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan u Tuzli predstavit će večeras u Galeriji Kristiana Krekovića knjigu “Bosanski križ” autora Ivana Lovrenovića, jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pisaca i publicista.

Predstavljanje knjige pratit će i izložba fotografija Josipa Lovrenovića.

– Stara Bosna ostavila nam je jedan zadivljujući kulturni znak, unikatan u razmjerima balkanskim i europskim, a do danas od domaće znanosti i kulturne javnosti gotovo neprimijećen. Riječ je o uspravnim nadgrobnim pločama oblikovanim kao antropomorfni križevi – navodi Ivan Lovrenović.

On ističe da su se njima kršćanski grobovi počeli obilježavati od kraja XV. i početkom XVI. stoljeća, nakon što je učvršćenjem osmanske teokratske države i islamske civilizacije u Bosni i Hercegovini nastalo društvo s tri oštro razdvojene religije/konfesije.

Prethodna srednjovjekovna kultura obilježavanja grobova stećcima, zajednička svim stanovnicima Bosne i Huma, tada zamire, a obilježavanje grobova se diferencira konfesionalno. Ovaj novi oblik kršćanske nadgrobne skulpture koji tada nastaje vremenom se duboko uvriježio kod katolika u užem geografskom arealu srednje Bosne.

– Održala se ova kultna umjetnost kroz nekoliko stoljeća sve do danas, te se kroz to vrijeme mijenjala i razvijala zanimljive mikroregionalne razlike, ne napuštajući početnu zamisao antropomorfnoga križa – podvukao je Lovrenović.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.