Srijeda na Filozofskom fakultetu: Ove sedmice predavanje “Scenariji budućnosti u odgoju, obrazovanju i istraživanjima”

by Tuzla Info
| 10:00

U srijedu, 22. 12. 2021. godine u 17.00 sati prof.dr.sc. Snježana Dubovicki će održati online predavanje o temi “Scenariji budućnosti u odgoju, obrazovanju i istraživanjima”. Time će biti nastavljen peti ciklus otvorenih predavanja pod nazivom “Srijeda na Filozofskom fakultetu”.

Kratak izvod iz predavanja:

Planiranje budućnosti uvijek je bilo u fokusu svih područja nauke. S druge strane, implementacija predviđanja budućnosti u istraživačkome smislu pojavila se kasnije, prvenstveno u kriznim situacijama, a potom je kroz godine sve više dobivala na važnosti.

Danas u svijetu imamo upotrebu studija budućnosti i futurologijena svim naučnim poljima, ali više nije dovoljno samo predviđati i istraživati scenarije u budućnosti, nego je još važnije u tim predviđanjima biti što pozitivnije usmjeren. Istraživanja pokazuju da su u novije vrijeme mladi ljudi više usmjereni ka negativnim scenarijima budućnosti (i u osobnome i u profesionalnome smislu), što dodatno ističe odgovornost onih koji odgajaju i obrazuju da se intenzivnije (u teoriji i praksi) bave ovom problematikom.

U okviru „Srijede na Filozofskom fakultetu“ tokom akademske 2021/22. godine domaći i gostujući profesori održat će sedam predavanja, kojima Fakultet ima za cilj popularizirati nauku, izgraditi se kao prepoznatljiv prostor za razmjenu mišljenja o javno značajnim temama i potvrditi se kao prosvjetna ustanova u službi zajednice, saopćeno je iz UNTZ.

Online predavanje „Scenariji budućnosti u odgoju, obrazovanju i istraživanjima“ moguće je pratiti putemlinka: https://meet.google.com/ktf-eema-qkq

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.