Obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici: BKC TK i CROPS organizuju Izložbu radova u bakrorezu

by Tuzla Info
| 18:58

JU Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama (CROPS) i JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, u povodu obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici i obilježavanja Međunarodnog dan borbe protiv ovisnosti, u četvrtak, 8. jula/srpnja 2021. godine u Maloj galeriji JU BKC TK u Tuzli organizuju Izložbu radova korisnika CROPS-a.

Na izložbi će biti predstavljeno blizu 50 radova, rađenih bakrorezom – 3D reljefnim slikanjem, nastalih u okviru art terapije korisnika CROPS-a, koji su najvećim dijelom kreirali radove na temu bh. tradicije, duhovnosti, genocida u Srebrenici, prirode i dr.

JU CROPS nizom aktivnosti i sadržaja tradicionalno obilježava 26. juni/lipanj, Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti, a u partnerstvu sa JU BKC TK ove godine će kroz organizaciju ove izložbe dati svoj doprinos i u sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici, čemu je posvećen i značajan broj radova koji će biti predstavljeni na izložbi.

Organizatori ovom izložbom žele učiniti korak više u procesu skidanja stigme koja često prati ovisnike, a koja se reflektuje u isključivanju ove marginalizirane grupe iz gotovo svih društvenih aktivnosti. Ovisnici koji prolaze programe rehabilitacije u CROPS-u imaju mnogo talenta i vještina, a izložba kojom se predstavljaju javnosti samo je dio onoga čime mogu dati svoj doprinos u razvoju zajednice u kojoj žive i djeluju.

Javna ustanova Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama (JU CROPS) osnovan je 2004. godine. Osnivač je Islamska zajednica u BiH, a od 2013. godine ustanova, koja je prostorno smještena na području općine Lukavac (Smoluća), odlukom skupštine Tuzlanskog kantona postaje Javna ustanova. Do sada je kroz programe CROPS-a, koji su bazirani na dobrovoljnom uključivanju, prošlo više od 500 korisnika.

Otvaranje izložbe je u četvrtak, 8. jula/srpnja 2021. godine u 18.30 sati u Maloj galeriji JU BKC TK u Tuzli, uz prigodan program.

Izložba koja je prodajnog karaktera, u BKC TK u Tuzli bit će postavljena do 14. jula/srpnja 2021. godine.

Ulaz na događaj je slobodan za posjetitelje uz poštivanje aktuelnih epidemioloških mjera koje se odnose na boravak u zatvorenom prostoru.