Poznato šta je uzrok pojavljivanja salmonele u Kinder slatkišima

by Tuzla Info
| 18:25

Evropski zdravstveni zvaničnici koji istražuju izbijanje salmonele povezane sa čokoladnim uskršnjim jajima od kojih je oboljelo najmanje 150 dece širom kontinenta rekli su danas da sumnjaju da je to zbog loše mlaćenice u jednoj belgijskoj fabrici.

 

U procjeni kontinuirane epidemije, stručnjaci iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti i Evropske agencije za sigurnost hrane rekli su da su usporedili isti soj salmonele koji trenutno inficira ljude s uzorcima uzetim iz fabrike u Belgiji prošlog decembra.

 

Zvaničnici su rekli da je kompanija identifikovala “korak obrade koji uključuje mlaćenicu” kao tačku kontaminacije za dva proizvoda, čokoladna jaja sa igračkom iznenađenja i čokoladne praline italijanske firme Ferrero.

 

Prije nego što je belgijska fabrika zatvorena, međutim, evropski zvaničnici su primijetili da je izvozila “implicirane čokoladne proizvode” širom Evrope i svijeta.

 

Od ove sedmice prijavljeno je 150 slučajeva salmonele u devet evropskih zemalja i Velikoj Britaniji nakon što je prvi slučaj otkriven u Britaniji prošlog decembra. Većina slučajeva bila je kod djece mlađe od 10 godina, a “izuzetno veliki broj” je hospitaliziran, rekli su evropski zvaničnici. Britanija je do sada prijavila najviše slučajeva – 65 – od kojih je 43 posto hospitalizovano.