Načelnik policije Beograd potvrdio: Dječak planirao masakr, imao spisak učenika i sam prijavio ubistva

by nedim
| 14:14

Veselin Milić, načelnik Policijske uprave za grad Beograd, pokazao je na konferenciji za novinare plan koji je učenik K.K. sam pravio, prije nego je počinio stravičan masakr u školi na Vračaru.

“Bio sam na hiljade uviđaja, ovo je u srpskom društvu nezapamćeno. Prema do sada prikupljenim podacima, dete je već duže vreme planirao događaj. Pištolje je uzeo iz stana oca, poneo je i molotovljeve koktele. Prvo je pucao u radnika obezbeđenja, pa u dežurnu učenicu. Posle zločina, pozvao je policiju. Sam je radio plan ulaza u školu, izlaza u školu. Odredio je prioritetne mete, kako koje dete da likvidira i po kom broju”, izjavio je Milić.

Naveo je da je jutros oko 8.40 dežurnu službu policije pozvala zamjenik direktora škole Ivanka Jovanović i rekla da je dijete u školu ušlo sa vatrenim oružjem i da nasumično puca. Odmah su upućene patrole policije.

“Nakon toga je u 8.42 pozvalo NN lice i predstavilo se kao Kecmanović Kosta. Rekao je da je pucao u više lica u OŠ Vladislav Ribnikar, ulica Kralja Milutina broj 10. Dolaskom policije na lice mjesta utvrđeno je da je došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane navedenog dječaka koji je i pozvao našu dežurnu službu kojom prilikom je stradalo osam učenika škole, od čega sedam devojčica i jedan dečak”, rekao je Milić.

Podsjećamo, učenik sedmog razreda Osnovne škole Vladislav Ribnikar u Beogradu jutros je pucao iz pištolja na zaštitare, nastavnike i učenike. Napadač je uhićen, a ranjeni, među kojima ima i životno ugroženih, primljeni su u Hitni centar i kliniku u Tiršovoj.

Kako je potvrđeno iz MUP-u Srbije, u pucnjavi je ubijeno devet učenika i zaštitar. Teško je ozlijeđeno šest učenika i jedan profesor, dok su šestoro dece i jedan nastavnik ranjeni i zbrinuti u Urgentnom centru.

U holu škole su zatečena tijela ubijenih đaka A. B, B. A. i S. N, i radnika obezbjeđenja Dragana Vlahovića. U učionici u prizemlju, u kojem je bilo odeljenje VII/2, čiji je učenik osumnjičeni, ubijeni su đaci A. D, K. M, M. A, E. K. i A. Č.

U urgentnom centru su A. B, dječak starosti 13 do 14 godina, sa povredom desnog koljena, upućen je na reanimaciju, H. K, djevojčica starosti 13 do 14 godina, sa povredom lijeve ruke i trbuha, bila je u stabilnom stanju i upućena je u operacionu salu, Tatjana Stevanović (1970), nastavnica historije, sa povredom trbuha, bila je u stabilnom stanju i upućena je u operacionu salu. Neimenovano muško dijete, starosti oko 13 godina, upucano u vrat, u životnoj opasnosti, upućeno u operacionu salu.

U Univerzitetsku dječiju kliniku dovezeno je troje 3 djece: V. M. (2010), dječak sa prostrelnim ranama ruke i noge, J. D. (2010), dječak sa ustrijelnom povredom butine, neimenovana djevojčica, sa prostrijelnom ranom na glavi, u životnoj opasnosti, upućena u operacionu salu (prema nepotvrđenim informacijama radi se o K. M. (2010)).