Predsjedništvo BiH: Održan Svečani prijem povodom Dana državnosti BiH

by nedim
| 20:57

U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine večeras je održan svečani prijem povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Brojne goste u svečanom salonu dočekali su članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti iz političkog, javnog i kulturnog života Bosne i Hercegovine, predstavnici diplomatskog kora i brojni gosti.

Član Predsjedništva Šefik Džaferović u svom je obraćanju poručio kako se danas, slaveći Dan državnosti Bosne i Hercegovine, prisjećamo Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a na kojem je, 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu, obnovljena i potvrđena skoro hiljadugodišnja državnost Bosne i Hercegovin i njen teritorijalni integritet.

“S ponosom i dužnim poštovanjem se prisjećamo generacije bosanskohercegovačkih patriota, koja je imala hrabrosti da se suprostavi fašizmu, ali i odlučnost, viziju i mudrost da potvrdi historijsko-pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine. U tim teškim okolnostima, u ratom zahvaćenoj Evropi i svijetu, nisu samo nanovo udareni temelji državnosti ove zemlje, nego je – što je jednako važno – afirmisana ideja zajedništva i ravnopravnosti svih njenih naroda i svakog građanina”, rekao je Džaferović.

On je, između ostaloga, rekao da su su stoljećima ljudi različite etničke i vjerske pripadnosti ovdje živjeli zajedno te da ideje zajedništva i ravnopravnosti predstavljaju samu bit Bosne i Hercegovine. Džaferović je rekao i da “sile koje su nasrtale na Bosnu i Hercegovinu nisu do kraja poražene”.

“Zato nam ostaje da nanovo gradimo i osnažujemo naše zajedništvo i da se borimo za ravnopravnost svih ljudi, na svakom pedlju Bosne i Hercegovine. Ta borba je mukotrpna, prepuna teških izazova. Ali uprkos otporima, opstrukcijama i blokadama kojima svakodnevno svjedočimo, Bosna i Hercegovina se, iako usporeno – korak po korak – ipak kreće naprijed. I nastaviće napredovati. Naš cilj je jasan – Bosna i Hercegovina kao moderna, prosperitetna država ravnopravnih ljudi, članica Evropske unije i NATO-a. Do tog cilja ćemo, budite potpuno uvjereni, sigurno doći”, rekao je Džaferović.

Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić čestitao je svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Komšić je umjesto tradicionalnog govora riječ prepustio doajenu bh. glumišta Josipu Pejakoviću, koji je odrecitovao poemu “Zemlja od kamena“ – piše BHRT.

(TI)