Radman: Podržavamo napore Schmidta kako bi svi narodi imali svoje legitimne predstavnike

by Tuzla Info
| 19:33

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman podržao je u srijedu “napore” Christiana Schmidta kako bi “uklonio diskriminaciju konstitutivnih naroda” prilikom biranja članova Predsjedništva BiH i delegata u Doma naroda Federacije BiH.

Hrvatski šef diplomatije u izjavi u Bugojnu je ocijenio kako su izborne reforme sastavni dio napora za stabilizovanje stanja u BiH, naročito nakon oktobarskih izbora.

“Podržavamo napore koje ulaže visoki predstavnik kako bi upravo te reforme uklonile sve one oblike diskriminacije u izbornom procesu i kako bi mogao osigurati pravedan, legitiman izborni proces i kako bi svi narodi mogli imati svoje legitimne predstavnike kako u Predsjedništvu, tako i u Domu naroda”, rekao je Grlić Radman novinarima.

Ministar Radman dodao je kako Hrvatska poštuje teritorijalni integritet BiH, njenu cjelovitost, ali očekuje da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum.

“Tu se građani i narodi moraju osjećati jednakopravni”, dodao je.

Ministar vanjskih i europskih poslova naveo je kako je početkom sedmice na sjednici Vijeća za vanjske poslove EU upozorio na važnost osiguranja regionalne stabilnosti na području Balkana, pri čemu je posebno istaknuo primjer BiH. Podsjetio je kako je među 14 prioriteta za stjecanje kandidatskog statusa i izborna reforma, piše Klix.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.