Nakon obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, napadnute prostorije “Žena u crnom”

by nedim
| 20:48

Nepoznati muškarac predstavljajući se kao poštar danas oko 14.55 sati ušao je u zgradu u kojoj se nalaze prostorije Žena u crnom i bacio konzervu crvene farbe na ulazna vrata prostorija, koju je prosuo po vratima i po stepeništu.

Iz Žena u crnom ukazuju da se ovaj napad desio u kontekstu obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici i brojnih aktivnosti, koje su organizovale 10. i 11. jula 2022. godine.

– Ovo je za godinu dana još jedan u nizu napada kako na prostorije, tako i na aktivistkinje i aktiviste Žena u crnom.

Kontekst u kome se napad desio jeste klima nekažnjivosti koju širi i održava vladajući režim u Srbiji na čelu s Aleksandrom Vučićem, kako na nivou države, tako i na nivou društva.

Smatramo da se iza ovog napada koji je izveo nepoznati počinilac legitimišu državne institucije koje dozvoljavaju i doziraju nasilje nad svima onima na koje gledaju kao na političke neistomišljenike – ističu u Ženama u crnom.

Kako dodaju, ukoliko nadležne institucije i ovog puta ne učine ništa kako bi se napadač identifikovao, a potom i procesuirao, svojim nečinjenjem će još jednom pokazati da zatvaraju oči na nasilje kome su Žene u crnom izložene po ko zna koji put, ali i ohrabruju i podstiču nove napade.

“Žene u crnom će uprkos svim otvorenim prijetnjama i napadima i dalje zahtijevati pravdu za žrtve i kaznu za počinioce genocida u Srebrenici i za sve druge zločine počinjene u naše ime”, poručili su iz ovog udruženja.