Tabloidi u Srbiji napadaju Putina: Priprema li Vučić teren za okretanje leđa Rusiji?

by nedim
| 7:53

Dnevne novine i tabloidi u Srbiji bliski Aleksandru Vučiću u četvrtak na naslovnicama kritikuju najnoviju izjavu Vladimira Putina. Zanimljivo je da je napad na predsjednika Rusije, koga su  ti isti tablodi do jučer glorificirali orkestriran i vjerovatno dogovoren.

Naime,  novine i tabloidi u Srbiji bliski Aleksandru Vučiću u četvrtak na naslovnicama kritikuju najnoviju izjavu Vladimira Putina.

Tako Tabloid Alo piše: “Slavlje u Prištini, Zagrebu i Sarajevu zbog Putinove izjave”, dok Kurir donosi naslovnicu sa slikom Putina i porukom “Karte su otvorene”. List piše o golom interesu, te kako Putin ne vodi računa o Srbima ne Kosovu i kako Srbija treba da se vodi isključivo svojim interesima.

Blic piše kako je Putin zbog rata zaboravio Srbe i Kosovo, te da Srbija treba tražiti brzu traku i datum za EU, a Telegraf donosi naslovnicu s Putinovom slikom, uz poruku: “Zar ovako, braćo Rusi? Putin zabio nož u leđa Srbiji!”

Inače, Blic je sinoć objavio kako će se Aleksandar Vučić obratiti naciji u petak ili subotu uvečer.

Povod za ovo važno obraćanje je niz bitnih dešavanja koja se tiču i Srbije, a to su ruska invazija na Ukrajinu, kao i razgovor predsjednika Rusije Vladimira Putina i Antonija Guterresa u kojem je ruski lider iskoristio primjer Kosova kako bi opravdao svoje samovoljne poteze u Ukrajini, piše Blic.

Podsjećamo, Putin je davno rekao da su Narodna Republika Donjeck i Narodna Republika Lugansk postale su nezavisne po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda o Kosovu.

– Vrlo sam dobro upoznat, osobno sam čitao dokumente Međunarodnog suda UN-a o Kosovu. Dobro se sjećam odluke Međunarodnog suda u kojoj piše da pri ostvarenju prava na samoodređenje neki teritorij bilo koje države nema obvezu tražiti dozvolu središnjih vlasti za proglašenje svoje suverenosti. To je rečeno u vezi Kosova i to je odluka međunarodnog suda. Tu odluku su svi podržali. Osobno sam čitao sve te komentare organa SAD-a, europskih zemalja, svi su to podržali. Ako je to tako, onda DNR i LNR imaju isto pravo proglasiti svoju suverenost, ne obraćajući se središnjim organima vlasti Ukrajine, jer je presedan napravljen – objasnio je tada Putin na sastanku.