Jasna poruka iz SAD: Ako Rusija blokira misiju EUFOR-a tražit ćemo drugo rješenje

by nedim
| 22:16

Američki državni sekretar Antony Blinken komentirao je tokom sjednice Komiteta za vanjske poslove Senata SAD-a posjetu američkih senatora zemljama Zapadnog Balkana te se naročito osvrnuo na produžavanje mandata EUFOR-a u BiH.

Blinken se osvrnuo na tvrdnje senatorice Shaheen da postoji šansa da Ruska Federacija blokira produžavanje mandata EUFOR-a u Bosni i Hercegovini te je naglasio kako su međunarodne snage potrebne državi kako bi se obezbijedio mir i stabilnost.

“Dijelim vaše zabrinutosti kada je riječ o stanju u BiH. Kada je riječ o vojnoj sili, slažem se s vama da je neka vrsta međunarodnih snaga s adekvatnim mandatom neophodna u održavanju sigurnog okruženja u BiH”, rekao je Blinken.

Državni sekretar SAD-a komentirao je i produžavanje mandata snaga EUFOR-a što bi se trebalo dogoditi u novembru ove godine.

“U slučaju da Vijeće sigurnosti, zbog blokade Rusije, ne bude u mogućnosti da obnovi mandat koji ističe u novembru, moramo imati rezervnu opciju ukoliko se to desi. Drago mi je što radimo s vama na tome i što dijelimo ideje kako to možemo učiniti”, poručio je državni sekretar.

Na kraju, on je naglasio kako je zbog cjelokupne situacije u Ukrajini neophodno pružiti podršku zemljama Zapadnog Balkana.

“Mislim da generalno situacija s ruskom agresijom na Ukrajinu naglašava važnost hitne integracije svih zemalja Zapadnog Balkana u EU. To je nešto što ćemo podržavati na različite načine i u budućnosti”, zaključio je Blinken.