Odnosi sve napetiji: Blinken odobrio slanje američkog oružja u Ukrajinu

by nedim
| 18:30

Američki državni sekretar Anthony Blinken rekao je u subotu da je ovlastio baltičke nacije – Estoniju, Letoniju i Litvaniju – da pošalju protivtenkovske i protivvazdušne rakete američke proizvodnje u Ukrajinu, što je potez koji se događa usred rastućih tenzija Ukrajine sa susjednom Rusijom.

“Ubrzao sam i odobrio, a mi u potpunosti podržavamo transfere odbrambene opreme koje NATO saveznici Estonija, Latvija i Litvanija pružaju Ukrajini kako bi ojačala svoju sposobnost da se brani od ničim izazvane i neodgovorne agresije Rusije”, rekao je Blinken u objavi na Tviteru.

Blinken je također zahvalio bivšim sovjetskim republikama i članicama NATO “na njihovoj dugogodišnjoj podršci Ukrajini”.

Blinken je najavio da je odobrio isporuku oružja dan nakon što je izgledalo da su SAD i Rusija postigle mali napredak u sve težem sukobu oko Ukrajine, pri čemu su obje strane napustile posljednju rundu pregovora na visokom nivou u petak obećavajući samo da će nastaviti razgovor, piše VOA.

Američki predsjednik Joe Biden fokusirao se u subotu na Ukrajinu. U saopštenju Bijele kuće se navodi:

“Predsjednik Biden sastao se sa svojim timom za nacionalnu bezbjednost lično i virtuelno u Camp Davidu kako bi razgovarali o kontinuiranim agresivnim akcijama Rusije prema Ukrajini. Predsjednik Biden je obavješten o trenutnom stanju ruskih vojnih operacija na ukrajinskim granicama i razgovarao je o našim tekućim naporima da diplomatskim putem deeskaliramo situaciju i o našem nizu mera odvraćanja koje se blisko koordinišu sa našim saveznicima i partnerima, uključujući tekuće isporuke bezbjednosne pomoći Ukrajini. Predsjednik Biden je ponovo potvrdio da će, ukoliko Rusija dalje izvrši invaziju na Ukrajinu, Sjedinjene Države će, sa svojim saveznicima i partnerima, nametnuti Rusiji brze i teške posljedice”.

CNN i Fox News izvjestili su u subotu da je američka ambasada u Kijevu zatražila od State departmenta odobrenje da dozvoli svom nebitnom osoblju i njihovim porodicama da napuste zemlju.

Izvor blizak ukrajinskoj vladi rekao je za Glas Amerike da su od svojih američkih kontakata čuli da se zaista razmatra evakuacija porodica i osoblja koje nije vitalno za funkcionisanje ambasade. Prema izvoru, plan evakuacije su Amerikanci prenijeli ukrajinskoj vladi u petak.

Visoki zvaničnik State departmenta je kasnije rekao za Glas Amerike da nije došlo do naredbe, upitan da li je porodicama osoblja američke ambasade u Ukrajini naloženo da počnu evakuaciju od ponedeljka.

Portparol State departmenta je također rekao Glasu Amerike u da agencija nije dala takvo naređenje i “u ovom trenutku nemamo šta da objavimo”.

“Mi sprovodimo rigorozno planiranje vanrednih situacija, kao i uvijek, u slučaju da se bezbjednosna situacija pogorša”, dodao je portparol. „Već smo na četvrtom nivou savjetovanja za putovanja u Ukrajinu zbog COVID-a i savjetovali smo da građani SAD treba da budu svjesni izvještaja da Rusija planira značajnu vojnu akciju protiv Ukrajine.

Portparol je rekao da ako američke diplomate i njihove porodice moraju da budu evakuisane, “američki građani ne bi trebalo da očekuju da će biti evakuacija koje sponzoriše američka vlada”, i napomenuo da su trenutno dostupni komercijalni letovi za napuštanje Ukrajine.

Blinken i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov razgovarali su oko sat i po u Ženevi, pri čemu su oba zvaničnika odbila da odustanu od suštinskih zahtjeva.

Blinken je, posebno, opisao ćorsokak grubim izrazima.

“Ako bilo koja ruska vojna snaga pređe preko ukrajinske granice, to je nova invazija. Naići će na brz, oštar i ujedinjen odgovor Sjedinjenih Država i naših partnera i saveznika”, rekao je Blinken novinarima nakon sastanka.

Blinken je u nedelju, u intervjuu za kablovsku mrežu CNN, odbacio ideju da se Rusiji odmah uvedu ekonomske sankcije, navodeći da bi to podrilo sposobnost Zapada da spriječi potencijalnu rusku agresiju protiv Ukrajine. Upozorio je da bi bilo koji ulazak ruskih snaga u Ukrajinu na agresivan način doveo do značajnog odgovora.

Zapad zahtjeva da Rusija povuče svoje trupe i oružje sa granice sa Ukrajinom, dok Moskva traži da NATO smanji svoje operacije u istočnoj i centralnoj Evropi i insistira da zapadna vojna alijansa odbije kandidaturu Ukrajine za članstvo.

Blinken je rekao da su SAD i njihovi saveznici spremni da se pozabave zabrinutošću Rusije, ali ne bez uslova.

“Sjedinjene Države, naši saveznici i partneri spremni su da traže moguća sredstva za njihovo rješavanje u duhu reciprociteta, što jednostavno znači da Rusija takođe mora da se pozabavi našim zabrinutostima”, rekao je Blinken.

“Postoji nekoliko koraka koje možemo da preduzmemo, svi mi, uključujući Rusiju, da povećamo transparentnost, da smanjimo rizike, da unapredimo kontrolu naoružanja, da izgradimo povjerenje”, dodao je Blinken.