Evropski mediji: Orban će blokirati svaki pokušaj EU da sankcionira Dodika

by nedim
| 8:58

EU je u krizi. Ona se najbolje ogleda u ulozi EU u BiH i na Balkanu. Njemački medij Die Welt u novom tekstu analizira upravo ovo stanje unutar EU osvrnuvši se na nedavni posjet Viktora Orbana u Banjaluci i izjavu da RS uživa punu podršku premijera i Mađarske, a to znači i otcjepljenje.

U tekstu pod naslovom “Orbanova opasna igra na zapadnom Balkanu” čitava ova situacije sažeta je već u podnaslovu: “S Mađarskom jedna članica EU-a i NATO-a podržava težnju za odcjepljenjem bosanskih Srba. A pomoć Budimpešta u tome dobiva upravo iz Bruxellesa.”

Uprkos krizi koja tako ugrožava i NATO i EU, autorica procjenjuje kako “te brige izgleda da u Budimpešti ne igraju nikakvu ulogu. Orban će blokirati svaki pokušaj Europske unije da sankcionira Dodika. I više od toga: Mađarska je stavila na raspolaganje Republici Srpskoj 100 milijuna eura pomoći.

U tekstu se navodi kako Orban slijedi vlastitu ideju “kršćanske Europe” gdje bi Dodik bio još jedna karika u lancu neliberalnih režima koje Orban želi primiti u Europsku uniju kao saveznike u vlastitoj neliberalnoj koaliciji – i tu je onda na prvom mjestu država kao što je Srbija.

Njemački list postavlja i pitanje uloge europskog povjerenika za proširenje Olivera Várhelyija kao “rođenog Mađara i lojalnog sljedbenika Orbana”. “Zapravo ga njegova uloga obvezuje zastupati zajedničke interese Unije, a ne zemlje njegovog porijekla”, upozorava Die Welt. “Ali u to postoje sumnje.”

Isto tako današnje izdanje Magyar Nemzet – koje se i samo deklarira kao “list blizak vladi Viktora Orbana” objavljuje opsežan razgovor njihove dopisnice iz Bruxellesa Tamare Judi s europskim povjerenikom za proširenje Oliverom Várhelyijem. Već u naslovu on tvrdi: “Moja pozicija prema Bosni i Hercegovini je jasna i dosljedna”, a sve optužbe kako je u dogovoru s čelnicima Republike Srpske u njihovoj težnji prema odcjepljenju su “fake news”: “Kad sam u studenom prošle godine došao u BiH, objavio sam službeno priopćenje za medije u kojem sam još jednom ponovio svoje stavove. I više od toga: izaslanstvo EU-a u toj zemlji je objavilo identično priopćenje. Mi očekujemo od bosanskih Srba da se vrate u vladu i parlament i da opet sudjeluju u radu predsjedništva. Ne leži u interesu Bosne i Hercegovine, a niti u interesu republike bosanskih Srba da nastave ovo razdvajanje ili da čine nemogućim rad državnih institucija. Sve to sam i Miloradu Dodiku veoma jasno rekao”.

No kritike na rad Várhelyija traju već duže, a ne čuju se samo u medijima Europske unije. Tako je i britanski Guardian prošlog prosinca objavio članak naslovljen “EU radi na tome da blagoslovi zakon o nijekanju genocida koji je uzrok krize u Bosni”, a također se isticala navodna tvrdnja Várhelyija kako za krizu u Bosni i Hercegovini nije kriv Dodik, nego Valentin Inzko i njegov zakon koji je donio i koji takvo nijekanje proglašava nelegitimnim. Kritičari ovog povjerenika su i mediji poput Al Jazeere koja također prenosi Varhelyijeve kritike o “nefunkcionalnosti” službenog Sarajeva zbog koje bi ta zemlja lako mogla ostati bez značajne financijske pomoći.

I turski program TRT je još prošlog prosinca postavio pitanje “Pomaže li EU u ‘razaranju’ Bosne i Hercegovine?” gdje se opet ističe i uloga Mađarske – i osobito povjerenika za proširenje Várhelyija prema Republici Srpskoj i separatističkim težnjama koje se tamo čuju, prenosi DW.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.