Necivilizacijske poruke iz Mađarske: Kako u EU integrirati BiH sa dva miliona muslimana?

by nedim
| 23:07

Glasnogovornik mađarskog premijera Viktora Orbana Zoltan Kovacs na svom službenom Twitteru objavio je poruku: “Izazov sa Bosnom i Hercegovinom je kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana”.

Postavlja se pitanje šta je razlog za ove bliske odnose sa Miloradom Dodikom, te šta je motiv za mađarsku vladu da zauzme tako čvrst stav da podrži političara koji prijeti stabilnosti Bosne i Hercegovine, napisao je Kovacs.

– Svoje odnose s njim vodimo onako kako to priliči demokratski izabranom lideru bosanskih Srba – naveo je Kovacs izjavu mađarskog premijera i podsjetio na Orbanovu izjavu “da je južna granica Mađarske 70 do 80 kilometara od bosanske granice”.

– Kada je došao jugoslovenski rat, na desetine hiljada je prošlo. Ako tamo dođe do sukoba, sljedećeg jutra će se pojaviti i u Mađarskoj – navodi Kovacs.

– Balkan se ne može stabilizovati bez Srba, bez Bosne – Bosna se ne može stabilizovati bez bosanskih Srba. Ključ Balkana je srpski narod – objavio je.

Podsjećamo, mađarski premijer Orban izjavio je danas da je njegova administracija protiv uvođenja sankcija članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku koje je predložila Njemačka.

– Definitivno treba da spriječimo ove sankcije. Pogrešan stav, pogrešan ton i na obzoru se loše piše. Zapadni Balkan treba da bude integrisan u EU i mora im se pružiti pomoć – rekao je Orban.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.