Hrvatska se usprotivila uvođenju sankcija Dodiku i pozvala na dijalog

by Tuzla Info
| 20:39

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock danas je novinarima u Briselu kazala da je Njemačka pozvala Evropsku uniju da uvede Miloradu Dodiku sankcije. Ipak nisu svi saglasni, a među onima koji su se usprotivili bio je i ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić-Radman.

Prema saznanjima Večernjeg lista, Njemačka je i na drugim sastancima iza zatvorenih vrata u Vijeću EU bila najzagrijanija za uvođenje sankcija protiv Dodika, no među najhladnijima prema toj ideji zasad se čini Hrvatska, prenosi Klix.

“Stav je Hrvatske da damo prostora za dijalog. Upravo zbog tog neposrednog susjedstva, jer mi smo najviše pogođeni ili bismo bili pogođeni. Kao onome tko ima više saznjanja, iskustva i više geopolitičkog interesa u smislu zadržavanja stabilnosti, sigurnosti i jednog trajnog dijaloga, nama je u interesu insistirati na dijalogu. Uvjeriti sve lidere, čimbenike, koliko je nužno BiH promatrati i doživjeti kao zemlju koja je suverena i cjelovita i da nema prostora za bilo kakav separatizam”, rekao je Grlić-Radman.

Dodao je da je upravo s tom porukom premijer Plenković išao u BiH.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.