WHO upozorava sve države: Pripremite se na povećanje broja zaraženih

by nedim
| 7:00
1603 who

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) apelovala je na države da ubrzaju vakcinaciju i tako spriječe porast broja zaraženih uzrokovan novim sojem, omicronom.

Restrikcije na putovanja, koje su mnoge zemlje uvele, su samo kupovina vremena, a ne i odgovor na novi soj, kažu u WHO.

Uprkos zatvaranju granica za putnike iz država sa juga Afrike, omicron je potvrđen u desetinama država širom svijeta, a poslenja u nizu je Australija. U SAD je novi soj registrovan u pet saveznih država.

“Pooštrene kontrole na granici mogu da kupe malo vremena, ali sve države treba da se pripreme na porast broja novozaraženih. Ljudi ne treba da se oslanjaju samo na granične kontrole. Najvažnije kod novog soja je da se lako prenosi”, rekao je Takeshi Kasai, direktor WHO za zapadni Pacifik.

Kasai je apelovao na sve države da ubrzaju vakcinaciju, posebno osjetljivih grupa, i da ne odustaju od preventivnih mjera kao što su nošenje maske i održavanje rastojanja.

Omicron je soj koji je WHO ocijenila kao “zabrinjavajući”, a naučnici i dalje prikupljaju informacije o tome koliko je opasan i zarazan. U nekim dijelovima Evrope došlo je do porasta broja oboljelih zbog delta soja.

Naučnici kažu da, za sada, nema dokaza da je omicron opasniji soj od delte.

Novi soj je prva prijavila Južnoafrička Republika, a naučnica iz te zemlje Michelle Groome, kaže da se je uočen veliki porast novozaraženih zbog omicrona, piše VOA.