Putovanja u EU od naredne godine isključivo sa ‘booster’ vakcinom

by Tuzla Info
| 16:59
1903 vakcina2

Evropska komisija (EK) je uvela treċu vakcinu, takozvani “booster”, kao preduslov za putovanja unutar Evropske unije (EU) za građane takozvanih treċih zemalja, čime je obuhvaćen i Zapadni Balkan.

Prema odluci ove institucije, booster vakcina treba biti primljena najkasnije devet mjeseci od druge doze, kako bi putnici bili u stanju da putuje u zemljama EU. Vakcina treba biti među onima koje je odobrila evropska Agencija za Lijekove (EMA).

Ova odluka stupa na snagu 10. januara naredne godine kada nijedan putnik neċe moċi uċi u EU bez treċe doze vakcine.

Od marta 2022, EU ċe odustati od pristupa takozvanih „bezbjednih zemalja” gde su države dodavane ili izbacivane s liste u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Lista se ažurirala na svake dvije nedelje pa su zemlje dodavane ili izbacivane iz nje. Od naredne godine, putovanja ċe biti dozvoljena na individualnoj bazi, isključivo za vakcinisane osobe sa tri doze.

„Udaljavamo se od pristupa zasnovanog na zemlji ka individualnom pristupu. To znači da svi ljudi koji su vakcinisani mogu da uđu u EU. Ako ste vakcinisani vakcinom koju je odobrila EK, uvijek možete putovati u EU”, saopštila je Ylva Jonhansson (Ilva) evropska komesarka za unutrašnje poslove, piše RSE.