Sniježni nanosi na putu: Na dva putna pravca obustavljen saobraćaj za sve kategorije vozila

by nedim
| 11:36

Foto: Ilustracija

Zbog intenzivnih sniježnih padavina usporeno se saobraća na putevima u centralnim krajevima naše zemlje, a zbog jakog vjetra u jugozapadnim krajevima. Iz BIHAMK-a savjetujuju maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te apelujemo na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na magistralnom putu M-15 Šuica-Livno (Borova Glava) zbog sniježnih nanosa obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila, kao i na regionalnom putu R-418 Prozor-Mokronoge (Tomislavgrad). Na magistralnom putu M-16 Kupres-Šuica-Tomislavgrad obustavljen saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse, dok ostala vozila saobraćaju otežano.

Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima, a na tim dionicama teretna vozila trebaju koristiti lance. Izdvajamo puteve: Sarajevo-Olovo-Kladanj, Tarčin-Konjic, Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Sarajevo-Rogatica, Han Pijesak-Vlasenica i Sarajevo-Foča.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog radova u tunelu Vranduk, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta. Obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse na GP Brčko-Gunja. Na GP Izačić-Ličko Petrovo Selo zbog loših uvjeta za vožnju ne mogu saobraćati teretna vozila sa prikolicom i šleperi. Na GP Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.