Serwer: Dodik kreće u pokušaj sticanja nezavisnosti, postoji rizik za sukob

by nedim
| 9:13

Profesor na Univerzitetu Johns Hopkins Daniel Serwer kaže da su dešavanja pri Vijeću sigurnosti UN-a [tokom rasprave o Kosovu] bila prilično dramatična. Kaže da ima malo povjerenja i malo poštovanja između dviju strana i da su lažne optužbe ministra vanjskih poslova Srbije Nikole Selakovića bile pretjerane. Kaže da Kosovo traži izvinjenje od Srbije i neće posustati:

“Osmani neprestano inzistira na tome da Srbija preuzme odgovornost za štetu koju je učinila za vladavine Miloševića. Čini se da postoji velika razlika u Kurtijevoj vladi – oni sada nisu voljni da budu utišani po pitanju onoga što je Srbija učinila u prošlosti ili da to zanemare. Naprotiv, oni žele da čuju izvinjenje za to, a još ga nisu čuli.”

Serwer kaže da “prijetnja daljnje eskalacije na Kosovu gotovo 100 posto dolazi od Srbije, jer Kosovo zaista nema pravu vojsku, čak i da ima vojsku, nije vojska koja bi mogla da se bori sa vojskom Srbije.”

Smatra da u BiH Milorad Dodik priprema policijske snage i vojsku za neku vrstu borbe.

“[Milorad] Dodik očigledno priprema svoje policijske snage i čak, kad je riječ o srpskom dijelu vojske, priprema ih za neku vrstu borbe ukoliko odluči da je došlo vrijeme da se krene u pravcu nezavisnosti. A bojim se da imamo signal od Rusije da bi oni to podržali.”

Serwer kaže da postoji ozbiljan rizik za sukob u BiH.

“Dodik primjećuje mekoću međunarodne zajednice i vrlo dobro se sjeća da je bilo potrebno tri i po godine krvoprolića prije nego što je međunarodna zajednica intervenisala tokom devedesetih u Bosni i Hercegovini – i to se dogodilo u vrijeme kada su Amerikanci mogli manje-više učiniti što su željeli, a što više nije slučaj. Mislim da postoji ozbiljan rizik za sukob u Bosni i Hercegovini. Nadam se da to neće biti dug sukob, i da Dodik neće uspjeti u svojim namjerama, ali on se kreće jasno u pravcu pokušaja sticanja nezavisnosti.”

Izvor: Al Jazeera