Napeto u Crnoj Gori: Građani blokirali prilaze Cetinju, protive se ustoličenju mitropolita Joanikija

by nedim
| 21:00

Patrijarh srpski Porfirije stigao je danas u dvodnevnu posjetu Crnoj Gori uoči ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru, čemu se oštro protive crnogorske organizacije, opozicija i veliki broj građana koji se u velikom broju okupljaju na Cetinju koje osiguravaju jake policijske snage.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske je saopćeno da je ovo prvi dolazak Porfirija otkako je izabran za patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC).

U Cetinje su stigla i oklopna vozila, kao i policijske jedinice opremljene za razbijanje demonstracija, tzv. kornjače.

U tom gradu je danas bilo nekoliko incidenata između protivnika održavanja ustoličenja Joanikija mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) u tom gradu i policije, a građani su sklonili zaštitnu ogradu između gradskog trga i Cetinjskog manastira i probili policijski kordon na ulazu u grad.

Podsjećamo, građani Crne Gore su blokirali prilaze Cetinju, iz pravca Podgorice i Budve, kako bi onemogućili dolazak patrijarha Porfirija i sveštenstva SPC, na ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Ustoličenju mitropolita MCP na Cetinju, koje bi trebalo sutra da bude održano u Cetinjskom manastiru, oštro se protive crnogorske nacionalne organizacije, udruženja i gotovo sve opozicione parlamentarne partije, koje su tražile da se taj čin obavi u drugom gradu.

Na cetinjskom trgu trenutno je mirno, javlja RTCG.