Katastrofa na zapadu Evrope: Više od 60 mrtvih, voda ruši kuće i saobraćajnice

by nedim
| 22:19
  •  
  •  
  •  
  •  

Najmanje 58 osoba je poginulo, a deseci su nestali nakon katastrofalnih poplava na zapadu Njemačke. Još šestero mrtvih je u Belgiji, a teško su pogođeni i Nizozemska i Luksemburg, piše Index.hr.

Do poplava je došlo kada su nabujale rijeke probile svoja korita nakon obilnih kiša u protekla dva dana.

Armin Laschet, premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije, jednog od najpogođenijih dijelova Njemačke, rekao je da je puno ljudi još u opasnosti.

Škole su zatvorene, a saobraćjnice na zapadu zemlje blokirane.

Vanredno stanje proglašeno je u okrugu Schuld bei Adenau, u planinskoj regiji Eifel na granici s Belgijom i Luksemburgom, prenose njemački mediji.

Oko 500 vojnika raspoređeno je kako bi pomoglo područjima gdje je stanje najteže, objavilo je ministarstvo obrane. Vojska je tenkovima čistila ceste od odrona i srušenih stabala, a helikopteri su evakuirali ljude koji su ostali zarobljeni na krovovima potopljenih kuća.

U gradu Schuld na istoku Njemačke kuće su pretvorene u hrpe krhotina i polomljenih greda, a ceste su bile blokirane olupinama i srušenim drvećem, javlja Reuters.

“Što sam doživio? Bilo je katastrofalno”, rekao je za Reuters Edgar Gillessen, 65-godišnji umirovljenik čiji je dom oštećen.

“Sve te ljude koji ovdje žive, sve ih znam… Žao mi ih je, izgubili su sve. Prijatelj je tamo imao radionicu, ništa nije ostalo. Pekara, mesnica, sve je to nestalo. Zastrašujuće je. Nezamislivo”, rekao je.

Angela Merkel, koja je u posjetu SAD-u, s ministrima koordinira pomoć savezne vlade.

“Ovdje u Washingtonu moje su misli s narodom u domovini”, rekla je, prenosi časopis Die Welt.

“Ne znamo još točan broj stradalih, ali bit će ih puno… neki su u podrumima kuća, neke vatrogasci pokušavaju izbaviti”, istaknula je.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je Europska unija “spremna pomoći”.

“Moje su misli s obiteljima žrtava razornih poplava u Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu i Nizozemskoj i s onima koji su izgubili svoje domove”, napisala je na Twitteru bivša njemačka ministrica obrane.

Britanski premijer Boris Johnson također je ponudio pomoć u akcijama spašavanja nazvavši poplave “razarajućima”.

Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer je također klimatske promjene naveo kao uzročnika sve češćih nevremena u Njemačkoj.

“Ove ekstremne situacije s vremenom su posljedica klimatskih promjena”, rekao je političar Kršćansko-socijalne unije (CSU). On je naglasio da se Njemačka mora bolje pripremiti na katastrofe ovakvih razmjera.

“Mi se moramo bolje pripremiti, a to vrijedi i za poplave”, rekao je Seehofer i dodao kako trenutno preko 2000 pripadnika civilne zaštite pomaže u otklanjanju šteta koje su nanijele rijeke koje su se izlile iz korita.

Šest poginulih u Belgiji, evakuacije u Liegeu

Danas su spasilačke službe koje su došle pomoći pronašle četiri žrtve poplava u okolici grada Verviersa na istoku Belgije, a još dvije osobe su pronađene u dva druga mjesta, javljaju belgijski mediji.

Najteže je pogođena frankofona regija Valonija, na jugu i istoku Belgije te dijelovi Flandrije.

Prema belgijskim medijima, toliki vodostaj rijeke Meuse nije zabilježen od 1926. godine.

Situacija je kritična u cijeloj Valoniji, naročito u gradovima koji leže na rijeci Meuse i njezinim pritokama.

Francuska je u Belgiju poslala 40 spasitelja i helikopter. Pomoć su ponudile Italija i Austrija.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.