Serija zemljotresa u Hrvatskoj, a epicentar jednog bio i u BiH

by nedim
| 8:59
0401 zemljotres

Sinoć je nekoliko zemljotresa pogodilo je Hrvatsku, a jedan od njih imao je epicentar u Bosni i Hercegovini. Prema podacima stranice EMSC, u razmaku od nekoliko sati tresli su se dijelovi od Slavonije, Zagreba i Dalmacije.

Prvi potres koji je zabilježen jeste onaj u Zagrebu gdje je oko 23 sata grad pogodio zemljotres od tri stepena prema Richterovoj skali.

Kako je saopćila Seizmološka služba Hrvatske potres se dogodio kod Markuševca u Zagrebu, a za sada nije prijavljena materijalna šteta.

Sat vremena poslije, zemljotres jačine 2,6 stepeni prema Richterovoj skali je pogodio i Dalmaciju, a epicentar ovog zemljotresa je bio u Bosni i Hercegovini, tačnije 11 kilometara od Glamoča.

Vrlo brzo nakon ovog zemljotresa, tlo Dalmacije zatreslo se još jednom, a prema stranici EMSC zemljotres jačine 3,2 stepena prema Richterovoj skali pogodio je središnji dio Dalmacije sa epicentrom 15 kilometara sjeveroistočno od Splita, na dubini od 40 kilometara.

U komentarima na ovoj stranici, građani su napisali: “Dobro je zatreslo, čula se jaka i duga tutnjava”.

Posljednji u nizu zemljotresa koji su pogodili Hrvatsku u noći sa utorka na srijedu zabilježeni su ponovno u blizini Siska, a epicentar zemljotresa jačine 2,4 stepena prema Richterovoj skali zabilježen je 29 kilometara zapadno od ovog grada.

Prema izvještaju EMSC-a, osim okoline Zagreba, Siska, Gline i drugih gradova, ovaj zemljotres osjetili su i stanovnici Velike Kladuše te i drugi građani koji žive u u pograničnim dijelovima između BiH i Hrvatske, prenosi Oslobođenje.