Velika stopa smrtnosti u BiH od koronavirusa: U RS pet posto, u Federaciji BiH 3,3

by nedim
| 19:57
  •  
  •  
  •  
  •  

01012021 covid bonica ukc

U Bosni i Hercegovini od početka pandemije preminulo je 6.813 osoba, od ukupno 175.773 osobe koje su registrovane kao pozitivne na koronavirus, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravlje i distrikta Brčko. Stopa smrtnosti u cijeloj BiH iznosi 3,87.

Stopa smrtnosti u odnosu na broj zaraženih osoba najveća je u Republici Srpskoj, gdje je od početka pandemije potvrđeno 54.958 slučajeva koronavirusa, a preminulo je ukupno 2.746 osoba.

Smrtnost u RS je čak pet posto.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u tom entitetu je do sada potvrđeno 115.114 slučajeva koronavirusa, a preminulo je 3.839 osoba.

Stopa smrtnosti u FBiH je 3,3 posto.

Kada su u pitanju kantoni u Federaciji BiH, najveći broj zaraženih je Kantonu Sarajevo, gdje je od početka pandemije registrovano 42.497 slučajeva zaraze koronavirusom.

Preminulo je 969 osoba, a stopa smrtnosti iznosi 2,28 posto.

Najviša stopa smrtnosti u Federaciji BiH je u Zeničko-dobojskom kantonu i ona iznosi 9,1 posto, potom u Srednje-bosanskom 7,63, te u Posavskom, gdje je stopa smrtnosti nešto veća od šest procenata.

U Unsko-sanskom kantonu stopa smrtnosti je 4,8 posto, a u Tuzlanskom 4,48, dok je u Kantonu 10 stopa smrtnosti 2,32 posto.

Najniža stopa smrtnosti je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i iznosi 1,36 posto.

Prema ocjeni stručnjaka, velika stopa smrtnosti u BiH, koja je po broju umrlih u odnosu na broj zaraženih i broj stanovika osma na svijetu, posljedica je razorenih zdravstvenih sistema u oba entiteta, kao i nedostatku dovoljnog broja stručnih kadrova, s obzirom da je posljednjih godina, zbog niskih plata i loših uslova rada, veliki broj ljekara i medicinskih sestara napustio tu zemlju, odlazeći na rad u inostranstvo.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.