Akcija čišćenja obale jezera Modrac: Volonteri sakupili 180 vreća otpada

by nedim
| 10:17
  •  
  •  
  •  
  •  

Jučer je na lokalitetu ribolovne zone ODB-a, realizovana je ekološka akcija čišćenja obale jezera Modrac u naselju Kiseljak.

Akcija je dio projekta pod nazivom “Ono što se pije, mora i da se čuva – za čiste vode i čistije obale ” čiji je cilj razviti svijest građana o potrebi očuvanja kvaliteta vode najveće akumulacije u BiH, te podsjetiti građane na važnost pravilnog odlaganja smeća i čuvanja okoliša.

Nosilac projekta je Raft-eko klub Accent, uz partnersku saradnju sa Udruženjem građana Zemlja djece i Udruženjem Prijateljice.

– Početak akcije nije ni malo obećavao jer nakon nezapamćenog nevremena koje je zahvatilo Tuzlu, dolazak do lokacije koju je trebalo čistiti bio obeshrabrujući. U naselju Kiseljak, naišli smo na oborena stabla, pokidane kablove i baš kataklizmično stanje.  Sa ekološke strane i obala jezera Modrac je bila u dosta lošem stanju. Ogromne količine plastičnih flaša i raznog otpada bilo je rasuto duž cijele obale. Članovi kluba, volonteri i volonterke udruženja Zemlja djece, Neformalne grupe omladinaca iz naselja Kiseljak „Compass“, te nekoliko vrijednih dječaka iz obližnjeg romskog naselja su zajedničkim snagama očistili obale jezera i vratili mu prirodni sjaj. Čišćenje je vršeno i sa kopna i iz vode pomoću čamaca, pa je sabran i plutajući otpad. Akciji se pridružio i nekoliko ribolovoca koji svakodnevno borave na obali jezera.  Rezultat je bio impresivan. Očišćena obala jezera se nije mogla prepoznati – istakli su organizatori.

Preko 180 vreća svih vrsta sakupljenog otpada je spremljeno za odvoz od strane JKP Komunalac.  Po završetku akcije, uz obalu, na izletištu i pored puta postavljene su ekotable koje će podsjećati posjetioce da ne ostavljaju smeće nakon boravka u prirodi, te da vode računa o čistoći jezera i okoliša. Nakon okončanja ekoakcije za aktiviste i aktivistkinje organizovan zajednički ručak u prirodi, te nekoliko vožnji čamcem.

Svoje oduševljenje urađenim nije mogao sakriti vlasnik obližnje vikendice Mirsad Hidanović Ćame koji je i sam učestvovao u akciji i koji se cijelo vrijeme trudio da ekoaktivistima bude dobar domaćin.

– Nadamo se da će ekoakcija, koju je zajedničkim snagama iznijelo preko 35 aktivista i aktivistkinja svih generacija, biti primjer građanima i motivisati ih da i sami pokrenu akcije za dobrobit zajednice, ali i da se uključe u akcije poput ove poručili su iz Raft-eko klub Accent.

Važno je napomenuti da su kompletan projekat „Ono što se pije, mora i da se čuva – za čiste vode i čistije obale“ i organizovana ekoakcija podržani od strane Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša TK.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.