Tuzla: Održan završni forum “Energijska efikasnost – ulaganja i dobrobiti”

by nedim
| 13:03

Vlada Tuzlanskog kantona i Centar za razvoj i podršku iz Tuzle su 12.06.2019., organizovali završni forum pod nazivom “Energijska efikasnost – ulaganja i dobrobiti”. Cilj je bio da se prezentacijom efekata realizacije projekta PAMETNE ŠKOLE, učesnicima foruma predstave dobrobiti koje donose ulaganja u energijsku efikasnost kao i da se kod slušalaca probudi kreativnost u pripremi i realizaciji projekata energijske efikasnosti.

Forumu je prisustvovalo više od 130 učesnika, većinom predstavnika općina i javnih preduzeća sa područja Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, kantonalnih vlasti u Federaciji BiH, obrazovnih ustanova iz Tuzlanskog kantona i organizacija civilnog društva.

Na samom početku premijerno je prikazan promotivni film o projektu PAMETNE ŠKOLE. Nakon filma učesnicima su prezentirani:

01. Analiza troškova i koristi mjera energijske efikasnosti provedenih u projektu PAMETNE ŠKOLE, Edin Zahirović, Centar za razvoj i podršku;

02. Iskustva Tuzlanskog kantona u realizaciji projekta PAMETNE ŠKOLE, Erna Kusturica, Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona i

03. Uloga obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u ostvarenju ciljeva nove klimatske i energetske politike Evropske unije za 2030.godinu, s pogledom na 2050.godinu, Prof.dr.sc. Ljubomir Majdandžić, dipl.ing. redoviti profesor Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacionih tehnologija Osijek, SDEWES Centre, Zagreb, Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju.

Poslije prezentacija uslijedila je kratka pauza nakon koje je održana panel diskusija pod nazivom “Energijska efikasnost – ulaganja i dobrobiti”. Kao panelisti na forumu su učestvovali, Osman Puškar, ministar Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona, Goran Mišić, pomoćnik ministra za zaštitu okolice i prirode Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, Jasmina Katica, predstavnica Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Elma Kapetanović, predstavnica Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, Siniša Rodić, predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), ured u BiH, Goran Krstović predstavnik Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ GmbH), ured u BiH, i Ljubomir Majdandžić, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacionih tehnologija Osijek, SDEWES Centre, Zagreb, Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju.

Moto pod kojim je organizovan forum a ujedno i poruka koja je poslata učesnicima je „Energijska efikasnost nije trošak nego investicija”.

Ovaj forum organizovan je u okviru projekta prekogranične saradnje „Inovativnim umom do pametnih škola – PAMETNE ŠKOLE”. U okviru ovog projekta energetski je obnovljeno 7 škola sa područja Tuzlanskog kantona (Bosna i Hercegovina) i Brodsko-posavske županije (Republika Hrvatska). Osim toga, održano je takmičenje škola u štednji energije u kojem je učestvovalo 105 osnovnih i srednjih škola iz Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavske županije, educirana su 42 uposlenika škola u oblasti energetskog menadžmenta, i podržano je 19 mladih inovatora iz oblasti primjene obnovljivih izvora energije.

Analizu troškova i koristi mjera energijske efikasnosti provedenih u projektu PAMETNE ŠKOLE pogeldajte ovdje.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.