Tuzlanski kaknton do kraja 2021. planira uštedu energije od 52.575,06 MWh

by nedim
| 15:19
0101209 tuzla dron

Na danas održanoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je usvojila Plan energijske efikasnosti na području Tuzlanskog kantona za period 2019-2021.godina.

Plan predviđa uštede energije od 52.575,06 MWh, koje su za 32% manje od ukupnih indikativnih ciljeva za Tuzlanski kanton.

Najveći doprinos ovim uštedama daju mjere koje se odnose na toplotnu izolaciju vanjskog omotača objekata, tehnički sistemi u objektima i unutrašnja rasvjeta u javnim objektima. Također, doprinos uštedama je ostvaren kroz program kojim se Vlada TK uključila da, sufinasiranjem zamjene postojećih kotlova na ugalj za kotlove na pelet, smanji zagađenje i potrošnju energije u porodičnim kućama u TK.

Ova ušteda iznosi 3.176,32MWh. Ukupna finansijska sredstva predviđena za realizaciju Plana energijske efikasnosti na području Tuzlanskog kantona za period 2019-2021. godina iznose 4.486.228,36 KM.

Najčešći izvori finansiranja programa su namjenska sredstva od ekoloških naknada Tuzlanskog kantona, budžeti TK, općinski budžeti i ostali donatori. Većina mjera u sklopu 19 od ukupno 67 programa, realizirani su tokom 2019. godine. Ostali projekti, njih 15, realizirani su u 2020. godini, a 33 projekta će biti realizirani u periodu 2020-2021. godina.

Za realizaciju programa poboljšanja energijske efikasnosti uspostavljena je organizaciona struktura za realizaciju, monitoring i izvještavanje, koju predvodi kantonalni tim za energijsku efikasnost predvođen predstavnicima Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Razlog za donošenje ovog plana tek danas jeste činjenica da je Federalni Plan donesen tek početkom tekuće godine, a njime su definisane ciljne vrijednosti uštede energije u megavat satima (MWh) po kantonima, što je preduslov za donošenje kantonalnog dokumenta.

Ove aktivnosti imaju poseban značaj ako se uzme u obzir podatak da je Bosna i Hercegovina najveći potrošač energije po jedinici proizvoda, rečeno je danas.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.