Nova pravila na izborima: Otvoreni dio kabina okrenut prema biračkom odboru i posmatračima

by nedim
| 10:06

Opšti izbori u BiH danas se održavaju prema nešto drugačijim pravilima u odnosu na dosadašnje izborne procese, a jedno od njih je da glasačke kabine budu okrenute prema članovima biračkih odbora i posmatračima.

Ukinnuta je i i praksa čitanja naglas imena glasača, a uvode se ovjera glasačkih listića posebnim štambiljem.

-Za svako biračko mjesto izrađen je po jedan sigurnosni štambilj. Sigurnosnim štambiljom se utvrđuje autentičnost i sigurnosna ispravnost glasačkog listića. Štambilj će se otiskivati na prednjoj strani glasačkog listića, u donjem lijevom uglu, ispod uputstva za glasanje. Pored sigurnosnog štambilja s desne strane potpisuje se ovlašteno lice, tj. član  biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića – saopšteno je ranije iz izbornih komisija u BiH.

Posebna je procedura pomoći druge osobi pri glasanju, uvedeno je i pečaćenje biračkog spiska u posebnu kovertu nakon zatvaranja biračkog mjesta, te neke druge tehničke novine.

Iz Centralne izborne komisije ranije su objasnili da je cilj ovih intervencija da proces na biračkom mjestu bude što transparentniji, brži i zakonitiji.

Na ovogodišnjim izborima prvi put je uvedena elektronska prijava za glasanje poštom ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.