Otvorena vrata stranim radnicima: Saznajte kako dobiti posao u Njemačkoj

by admin
| 14:17

Njemačkoj prijeti opasnost da ostane bez nepohodnog broja stručnjaka i to u raznim profesijama. Rješavanje tog problema Vladi u Berlinu neće poći za rukom bez dovođenja stručne radne snage iz inostranstva – pa i iz Bosne i Hercegovine, piše Deutsche Welle.

Tako je početkom oktobra 2013. u Sarajevu dogovoren nastavak implementacije Dogovora o posredovanju radnika iz Bosne i Hercegovine u SR Njemačku između Agencije za rad i zapošljavanje BiH i delegacije Savezne agencije za zapošljavanje SR Njemačke, kaže Boris Pupić, stručni saradnik za odnose sa javnošću Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

“Mi smo do sada uspješno posredovali preko 500 njegovateljica i njegovatelja. Na sastanku je iskazano obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom.”

Agencija za rad i zapošljavanje BiH je, prema Pupićevim riječima, u saradnji sa entitetskim zavodima za zapošljavanje i Zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta BiH u međuvremenu objavila novi Javni poziv za prijavu za zapošljavanje radnika za zdravstvenu njegu u SR Njemačkoj. Možete ga pogledati OVDJE.

Olakšan dolazak za stručnjake

Vlada u Berlinu, koja često upozorava na nedostatak stručne snage u zemlji, nedavno je, izmijenila zakonske regulative koje se odnose na zapošljavanje radnika iz zemalja koje nisu članice EU.

Nova pravila na snagu su stupila 1. jula 2013. Time su za stručnjake iz ovih zemalja otklonjene mnoge prepreke.

Njemačka pored akademski obrazovanih osoba i njegovatelja za kojima vlada velika potreba, traži i kvalifikovane mašinovođe, mehatroničare, električare, vodoinstaletere itd. Agencija za rad redovno aktuelizira tzv. “pozitivnu listu” deficitarnih zanimanja. Listu traženih zanimanja u Njemačkoj možete pronaći OVDJE.

Kriteriji za dolazak

Pored toga, akademici koji ne dolaze iz zemalja Evropske unije još od augusta 2012. mogu podnijeti zahtjev za dobijanje tzv. “Plave karte”. Za sve ostale, dakle one koji nemaju akademsko zvanje, zapošljavanje će i dalje biti moguće samo ako Savezna agencija za rad potpiše odgovarajući ugovor sa agencijom za rad u zemlji porijekla useljenika.

“Za sve koji planiraju doći u Njemačku važno je da se već unaprijed informišu. Oni trebaju provjeriti da li su njihove kvalifikacije na istom nivou kao njemačke. Mnoge informacije mogu dobiti na internetu”, kaže Beate Raabe, glasnogovornica Centralnog ureda za posredovanje stručne radne snage (ZAV) Savezne agencije za zapošljavanje SR Njemačke.

Ako želite raditi u Njemačkoj, OVDJE možete provjeriti da li imate šanse za dobijanje radne dozvole u ovoj zemlji

Njemačka traži i kvalifikovane radnike sa srednjom stručnom spremom

Zakonom o priznavanju stranih diploma iz 2012. definisani su kriteriji i rokovi za priznavanje. U međuvremenu je vrijeme za priznavanje stranih kvalifikacija znatno skraćeno. Ukoliko kvalifikacija nije u potpunosti identična njemačkoj, postoji mogućnost djelimičnog priznavanja kvalifikacije uz obavezu doobrazovanja u Njemačkoj. Od ključnog značaja je da se u najkraćem mogućem roku nauči makar dio njemačkog jezika nepohodan za nesmetano obavljanje posla.

Firme koje žele da zaposle ljude iz zemalja izvan EU, moraju da raspišu javne konkurse. Svi koji su zainteresirani za dolazak u Njemačku, potrebne informacije mogu dobiti na dvojezičnom portalu, klikniteOVDJE.

(TI/BP/DW)

0101 berza baner

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.