Ramo Isak o akciji SIPA-e: Niko iz FUP-a nije lišen slobode, rade se pretresi na više lokacija

by nedim
| 15:16

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak danas je u Federalnom parlamentu tokom sjednice Predstavničkog doma izjavio da je povodom operativne akcije “Black tie 2”, u okviru koje SIPA i MUP KS vrše pretrese na više lokacija, upravo razgovarao sa direktorom Federalne uprave policije Vahidinom Munjićem uz prisustvo SIPA-e, te je dobio informaciju da niko nije lišen slobode.

– Sa pripadnicima SIPA-e i MUP-a KS obavio sam razgovor jer sam želio dobiti informacije iz prve ruke o tome šta se dešava u pomenutoj akciji. Trenutno niko nije lišen slobode i rade se pretresi na više lokacija. Poslije pretresa otići će se u prostorije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, gdje će se saslušati određene osobe o kojima je riječ u akciji, a potom će tužilac nastaviti istragu – rekao je Isak.

Nakon saslušanja osoba u MUP-u KS također će zahtijevati da o tome bude informisan.

Navodno je rečeno da se u okviru akcije pretresaju prostorije FUP-a, te je Isak naglasio da FUP mora funkcionisati i raditi, a neće dozvoliti da bude ugrožena sigurnost građana zbog ove akcije ili nečega drugog.

–  Niko ne smije dovoditi u pitanje rad i funkcionisanje ove institucije. FUP je ključni faktor sigurnosti i ne smije se dovesti u pitanje. Institucija mora da funkcioniše i fukncionisat će – poručio je Isak.

U toku je akcija “Black Tie 2”, po nalogu Tužilaštva BiH, kojom rukovodi SIPA-e uz pomoć Europola, DEA i FBI. Iz policije su naveli da među lišenima slobode ima visokih dužnosnika policijskih agencija i institucija za provođenje zakona.

Ranije je pretresena kuća i objekat firme biznismena Gordana Memije, koji je i priveden, kao i šef Specijalne policijske jedinice FUP-a Mustafa Selmanović. Prema nezvaničnim informacijama, uhapšeno je još nekoliko pripadnika policije.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizovani kriminal” u vezi sa krivičnim djelima “Pranje novca”, “Neovlašteni promet opojnim drogama”, i “Primanje dara i drugih oblika koristi” i “Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”, propisana Krivičnim zakonom BiH.