Od početka godine: Za blokadu FBiH poslanicima i delegatima isplaćeno skoro milion KM

by nedim
| 11:02

Federalnim delegatima je za prva tri mjeseca 2024. isplaćeno skoro milion KM po osnovu plata, toplog obroka, prevoza, korištenja automobila…

Deseta redovna sjednica Predstavničkog doma federalnog Parlamenta, koja je prekinuta 4. marta i prije utvrđivanja dnevnog reda, bit će nastavljena danas. Javnost, a posebno radnike zaposlene u sektoru trgovine, zanima da li će parlamentarci usvojiti rješenje prema kojem će nedjelja biti neradna, a radnici neće raditi ni u dane praznika, piše Oslobođenje.

PRIVREMENI POSLOVI

Upravo to je sadržano u Nacrtu zakona o unutrašnjoj trgovini, koji je predložila federalna Vlada. Ako ga Predstavnički dom usvoji, uslijedit će javna rasprava, prije utvrđivanja konačnog prijedloga zakona, a da bi sve zaživjelo u praksi, potrebno je da to zakonsko rješenje odobri i Dom naroda.

Pred poslanicima će se naći i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu, koji je na prijedlog federalnog Ministarstva rada i socijalne politike utvrdila Vlada FBiH i uputila u parlamentarnu proceduru na usvajanje po skraćenom postupku. Ovim se omogućava rad redovnim, vanrednim i studentima koji studiraju na daljinu na privremenim i povremenim poslovima u trajanju do 180 dana tokom jedne kalendarske godine, s tim da su u tekst Zakona ugrađeni svi mehanizmi zaštite na radu, što podrazumijeva da studenti ne smiju biti angažovani na poslovima povećanog rizika.

Kako se navodi u obrazloženju predloženog rješenja, student je dužan dostaviti odgovarajući dokaz, potvrdu ili uvjerenje o svom statusu koje može izdati isključivo akreditovana visokoškolska ustanova kod koje studij pohađa redovno, vanredno, učenjem na daljinu ili kombinovanjem ova tri modela studiranja. Student koji zaključuje ugovor o privremenim i povremenim poslovima ne može biti mlađi od 18 niti stariji od 26 godina.

Inače, u proteklim mjesecima bili smo svjedoci blokada u Predstavničkom domu, što se uveliko odrazilo na rad i zasjedanje Doma naroda. Zbog toga je sjednica Doma naroda od početka ove godine održano koliko se na prste jedne ruke može izbrojati. Sve skupa nije predstavljalo prepreku da poslanici i delegati uredno dobijaju plate i ostalo na što zakonski imaju pravo, bez obzira na to šta su i koliko uradili za građane. Prema podacima stručnih službi Parlamenta FBiH, kad je riječ o profesionalnim delegatima, za njih 73 je po osnovu plata, toplog obroka, prevoza, paušala, korištenja automobila i ostalog iz federalnog budžeta od 1. januara do 31. marta ove godine isplaćeno 978.418,16 KM. Samo na ime plaća isplaćeno je 750.218,11 KM.

PAUŠALI I DNEVNICE

Za sedam neprofesionalnih delegata je za prva tri mjeseca 2024. isplaćeno 13.104,05 KM, a u tu cifru uračunati su paušali, dnevnice, te korištenje automobila.

Jedanaest bivši federalnih delegata dobilo je naknadu plaće za januar od 18.929,82 KM. Zanimljivo je da se na ovom spisku našlo ime bivšeg delegata Rasima Pajića, koji je prošlog mjeseca pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od pola godine zbog krivičnog djela trgovina uticajem. Podaci o plaćama delegata, sadašnjih i bivših, poznati su od 12. aprila, a Pajiću je uredno isplaćena januarska plata od 1.715,33 KM.