Komšić: Neki bi da danas završe ono što nisu uspjeli krvlju, tenkovima, topovima…

by nedim
| 16:02

Na poziv Udruženja veterana i patriota Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine New York, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je obilježavanju 32. godišnjice od formiranja Armije Bosne i Hercegovine.

Komšić se tom prilikom obratio prisutnima navodeći da je drugim poslom došao u New York, ali da mu je čast što prisustvuje skupu. Ujedno je i čestitao Dan Armije RBiH svim njenim pripadnicima kao i pripadnicima MUP-a RBiH.

“Važno je da se priča o onome što je bilo prenosi na djecu. Mi znamo šta je bilo, ali ako ne budemo pričali o borbi Armije BiH, ne da se hvalimo, nego o tome šta je ona značila, koliko je bila važna za opstanak BiH, za opstanak naroda, za opstanak svih onih koji tu zemlju doživljavaju kao svoju, ali ako tu ljubav ne budemo prenosili budućim generacijama izgubiti će se sve to, i to će pokupiti prašina historije. Vrijeme prolazi i neko mora nastaviti da nosi tu ideju”, rekao je Komšić.

“Uspjeli smo u jednom zadatku koji je historijski postavljen pred našu generaciju da se odbrani naša domovina, da odbranimo stečenu nezavisnost Bosne i Hercegovine”.

“Kakva god da je Bosna i Hercegovina, a siguran sam da oni koji su se borili nisu zamišljali da će ona biti takva kakva je danas, a može joj se naći hiljadu i jedna primjedba, ja vas molim da imate uvijek na umu, to je naša domovina, imamo je, imamo državu..Država nije data zauvijek, puno je dušmana koji kruže oko države i rado bi završili ono što nisu uspjeli krvlju, tenkovima, topovima, uključujući i genocid, rado bi to danas da završe u miru. Zato kažem važno je da se priča prenosi dalje, da naša djeca ako ništa imaju tu strast u sebi kada govorimo o Bosni i Hercegovini”, rekao je Komšić.

“Ja sam siguran da Bosna i Hercegovina ne može propasti, a znate zbog čega? Zato što je uvijek mnogo više onih koji će je braniti, pa čak i svojim životom od onih koji žele da je unište. Jedna od tih borbi se upravo odvija u UN. To je borba za istinu, da se ne zaboravi ono što se dešavalo jula 1995. u Srebrenici. To je ljudska borba koja nema veze s politikom a ima veze sa moralom i našom domovinom”, rekao je.

“Imamo puno ljudsko pravo biti ponosni na Dan Armije i na sve ono što on znači Barem meni znači. To je nešto što me obilježilo do kraja života, i ja ne da se ne stidim nego se ponosim i uvijek kažem, ne daj Bože, u istoj situaciji, sutra bih postupio opet isto”, kazao je Komšić.