Schmidt o eventualnim izmjenama Izbornog zakona: Lokalni organi vlasti trebaju preuzeti odgovornosti koje imaju

by admin2
| 16:31

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas je održao konferenciju u Sarajevu, na kojoj je govorio o obrazovanju, ostanku mladih u ovoj zemlji, ali je i iznio mišljenje te poslao jasne poruke o eventualnim izmjenama Izbornog zakona koje su najavljene.

“Univerziteti su mjesta na kojima imamo primjere gdje se radi u oblasti nauke, istraživanja, pogotovo mislim da su važni Pravni fakultet i Fakultet političkih nauka”, kazao je Schmidt.

Dodao je kako je potrebna jaka komunikacija između fakulteta.

“Potrebna je komunikacija između ova dva fakulteta kako bi se poboljšali segmenti prava i sve ono što je bitno za ovu zemlju. Razgovori o brojnim temama u ovoj zemlji nisu završeni. Akademska zajednica je jako važna, jer treba da se uključi u sve razgovore koji se vode. Trebamo koristiti kako pozitivne, tako i negativna iskustva kako bi izvukli lekcije za budućnosti”, naveo je.

Između ostalog, istaknuo je kako međunarodna zajednica ima zadatak da pomogne BiH na putu ka boljoj budućnosti.

“Više studenata iz Evrope treba da dođe u BiH i ovdje da studira. Mnogi ne znaju detaljno šta se ovdje dešava. BiH je zemlja koju treba obići i ostati, a nije zemlja iz koje treba odlaziti”, smatra visoki predstavnik u BiH.

Također, govorio je i o političkim tenzijama u BiH. Na pitanje novinara o eventualnim izmjenama Izbornog zakona koje je vladajuća državna koalicija obećala u narednim danima i današnjim dešavanjima u Parlamentu BiH, citirao je njemačkog mislioca da “nema ništa bolje nego da nešto uradite sami”.

“Lokalni organi vlasti trebaju preuzeti odgovornosti koje imaju. Mislim da lokalni organi vlasti trebaju preuzeti tu odgovornost i aktivnostima ispoštovati standard koji se očekuje u izborima, koje je potvrdio i OSCE. A ako ne postignu dogovor, ja se držim svojih izmjena koje sam donio. Mogu reći političarima da ne igraju taktičke igre”, kazao je, a potom dodao:

“Lokalni organi trebaju raditi na provedbi osnova koje sam ugradio u izmjene zakona koje sam donio kako bi glasači imali puno povjerenje. Nema puno vremena jer se moraju organizovati izbori i završiti sve pripreme za ove i naredne izbore”.