Cvijanović poručila da su protesti bili generalna proba za ono što može uslijediti

by Tuzla Info
| 20:30

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas u Doboju da je protest građana RS-a samo generalna proba za ono što može da uslijedi ukoliko, kako je ona rekla, “nastave da maltretiraju institucije i građane Republike Srpske.”

“Ovo je samo generalna proba za ono što može da uslijedi ukoliko nastave da nas maltretiraju. A maltretiraju nas kada ne dozvoljavaju da Narodna skupština Republike Srpske obavlja svoj posao, jer je Skupština ta koja donosi zakone, da predsjednik Republike ne može da obavlja svoj posao, da potpisuje ukaze, proglašava zakone”, istakla je Cvijanović, piše Klix.

Ona je ponovo dovela u pitanje legitimitet visokog predstavnika Christiana Schmidta te dodala da predsjednik RS-a ne može odgovarati za “nepostojeće krivično djelo”.

“Tu odgovornosti nikakve nema. Mi smo ovdje da pokažemo da nam je dosta ove nepravde sa kojom se suočavamo sve ove godine. U Federaciji BiH su živjeli mnogi Srbi koji su tamo stekli svoje penziono pravo i nisu mogli nikada da ga ostvare. Oni su prešli u Republiku Srpsku i primio ih je naš Fond penzionog osiguranja”, rekla je Cvijanovićeva.

“Ovo je generalna proba i ako treba mi ćemo da se borimo na svaki mogući demokratski i zakonit način za ono što jesu naša institucionalna prava”, ponovila je.

Ona je istakla da okupljeni danas brane instituciju predsjednika Republike Srpske, jer je “dosta više da svaki predsjednik Republike mora da bude sankcionisan od nekoga.”

“I to jeste nepravda i dosta nam je više maltretiranja i nepravde s kojom moramo da živimo sve ovo vrijeme. Mi imamo svoje ‘ruke’ i svoj glas u parlamentu za ono što radimo. Građani Republike Srpske biraju svoje predstavnike koji djeluju u okviru institucija Republike Srpske, lokalne zajednice i na nivou BiH. Dakle, oni su ti koji biraju svoje predstavnike i ne može da kaže ništa Schmidt, ni bilo koji ambasador da jedan predstavnik jeste dobar i da on ispunjava svoje obaveze, a drugi ne ispunjava”, rekla je Cvijanović.

Na pitanje da li se ovim protestima krše odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma koje se odnose na slobodno kretanje robe i usluga, Cvijanović je rekla da je slobodno kretanje robe i usluga.

“Kako poljoprivrednici izađu i zaustave saobraćaj i imate malo ograničenu slobodu kretanja neko vrijeme, evo i ovdje će to da traje neko vrijeme”, rekla je Cvijanović.

Ona je upitala zbog čega je to problem i kakvo je to kršenje Dejtona.

“Pa, oni su govorili da organizovanje protesta u Sarajevu znači rušenje države. Zamislite kakva je to glupost. I neki čovjek koji je izabran na neku važnu izvršnu poziciju kaže tako nešto. Dakle, kad protestujete, to je rušenje države, je li tako? Rušili su vam državu kada su vam palili Predsjedništvo BiH, kada su vam tamo opsjedali Parlamentarnu skupštinu i nisu dali ljudima da izađu odande. Ti su vam rušili državu. Mi državu ne rušimo, nego je pravimo onakvu kakva ona treba da bude u skladu sa Ustavom”, rekla je Cvijanović.

Ona ističe da će uslijediti ono što treba da uslijedi, što zavisi od komunikacije u narednom periodu i s kim će predstavnici RS-a moći da komuniciraju.

“Mi smo uvijek bili za dogovor. Od nekih opštih okolnosti zavisit će i određena postupanja. Znam da sigurno neće izostati reakcija institucija i naroda Republike Srpske ako je nepravda u pitanju. Ako je u pitanju pravda, mi smo tu da budemo partneri svima, da radimo, da definišemo šta su naši zajednički ciljevi i zadaci i konačno da prestanemo da pričamo jedni protiv drugih već da radimo jedni s drugima”, poručila je Cvijanović.

Podsjetimo, danas se u Istočnom Sarajevu okupilo nekoliko stotina građana, a u Loparama se okupio mnogo manji broj ljudi dok je u Doboju ta brojka bila veća od hiljadu.

Okupljeni su nosili majice plaćenićke organizacije Wagner, zastave s likom Vladimira Putina i Milorada Dodika. Protesti su organizovani jer je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića.