UIO BiH: Od 1. augusta počinje sa radom još jedna carinska ispostava na granici sa Srbijom

by nedim
| 20:02

Dana 01. augusta 2023. godine u 08.00 sati s radom počinje Carinska ispostava Bratunac koja je smještena na lokaciji Graničnog prijelaza Bratunac (Novi most).

Također, 01. augusta 2023. godine u 00.00 sati Carinski referat Granični prijelaz Bratunac – Novi Most  počinje obavljati poslove iz svoje nadležnosti u vezi sa međunarodnim drumskim saobraćajem robe preko Graničnog prijelaza Bratunac (Novi most).

Carinska ispostava Bratunac (šifra BA093070) uključuje se u informaciono komunikacioni sistem UIO (puštanje u upotrebu: carinskog informacionog podsistema ASYCUDA World za podnošenje i obradu carinskih deklaracija u uvoznim i izvoznim carinskim postupcima, novog provoznog kompjuteriziranog sistema (NCTS), carinske informatičke aplikacije za TIR i ATA karnet, te s njima povezane druge informatičke aplikacije (EX Disc i drugo).

U Carinskom referatu Granični prijelaz Bratunac – Novi Most (šifra BA093078) pušta se u upotrebu: novi provozni kompjuterizirani sistem (NCTS), carinske informatičke aplikacije za TIR i ATA karnet, te s njima povezane druge informatičke aplikacije (EX Disc i drugo).

Novoizgrađeni most “Bratoljub”, između Bratunca i Ljubovije, na granici između Bosne i Hercegovine i Srbije, zajednički granični prijelaz i carinski terminal Bosne i Hercegovine i Srbije su zvanično pušteni u funkciju u novembru 2021. godine za međunarodni promet putnika.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH je izgradila zajednički prijelaz, a Vlada Republike Srpske pristupne saobraćajnice.

Podsjećamo, 2019. godine Vijeće ministara BiH je obezbijedilo neophodna sredstva za izgradnju zajedničkog graničnog prijelaza. Vrijednost projekta je iznosila 14,5 miliona KM. Izgradnju mosta je finansirala Republika Srbija.

UIO je osigurala potreban prostor za nesmetan rad kontrolnih organa Bosne i Hercegovine i Republike Srbije za potrebe rada carinskog referata na Graničnom prijelazu Bratunac, saopšteno je iz UIO BiH.