I dalje bez reakcije na Dodika – RS se zadužila za novih 75 miliona

by admin2
| 8:14

Posljednje, žestoke izjave i prijetnje predsjednika RS-a Milorada Dodika i dalje su bez konkretne reakcije – piše federalna.ba. Koalicioni partneri iz Federacije poručuju da se prešla crvena linija, ali od koalicije još ne odustaju. Istovremeno, međunarodna zajednica šuti i na nove Dodikove provokacije nakon što je visoki predstavnik iskoristio Bonske ovlasti – ne reaguje. Stoga se u bh. javnosti nameću pitanja – šta nakon odluka visokog predstavnika i ima li rješenja bez međunarodne zajednice?

Suspenzijom zakona kojima RS narušava Ustav i sprečava provođenje odluka visokog predstavnika nije ugašena vodeća politika i ideologija tog entiteta. Ciljevi Milorada Dodika i Narodne skupštine ostaju isti. Nakon odluka Christiana Schmidta Dodikove namjere postale su još agresivnije, a prijetnje brojne. Zabrana djelovanja SIPA-e i Tužilaštva BiH na teritoriji RS-a, tužba protiv Schmidta i referendum. Na sve navedeno međunarodna zajednica ne reagira, a bh. javnost čeka na konkretan rasplet ove krize. Na sceni su, čini se, kalkulacije na obje strane.

„Oni su shvatili da je ovo vrlo opasno, da je to strateška igra koja samo mijenja sredstva, ali ne i cilj. Kako su završili kroz historiju svi oni koji su srljali, koji su tjerali inat politike i ponašali se na način protiv cijelog svijeta i biti protiv svih – Kaligula, Hitler, Milošević, Karadžić, Mladić – historija je dala odgovor kako će završiti svi oni koji se ponašaju na njihov način“, kaže sociolog Esad Bajtal.

„Vidjeli smo da su to u principu pucnji u prazno – dakle, da nema konkretne realizacije. Predstavnici međunarodne zajednice su promislili dobro da bi neki možda drastičnijim sankcijama ili drastičnijim pristupom postigli kontraefekt, da bi stvorili neželjenu situaciju da od Milorada Dodika prave žrtvu“, ističe komunikolog Mladen Bubonjić.

Istovremeno, koalicioni partneri iz Federacije – lideri Trojke i HDZ-a BiH – osuđuju Dodikove opasne izjave, ali i dalje pozivaju na dogovor. A Dodik je, što i sam priznaje, pred zidom. Nema izlaza, pa je jedina odbrana za njega sada samo napad. U ovoj ofanzivi prati ga i finansijska kriza na koju ne može adekvatno odgovoriti. Pa tako, dok razgrađuje državne institucije i planira osnivanje entitetskih, ne može održati ni postojeće. Novac od akciza bio bi slamka spasa za Dodika, ali bez pristanka koalicionih partnera novac neće dobiti. To dalje znači da bi se kriza mogla riješiti i na domaćem terenu.

„Sve je to jedna igra do kojih mjera će biti jedni, drugi ili treći spremni na sve. Opet, možda i najjači argument protivnika Milorada Dodika i vlasti u RS-u jesu upravo finansije, ali onda je pitanje do koje mjere će isprovocirati samu javnost u RS-u pošto oni neće vidjeti najvjerovatnije kao napad na Milorada Dodika već kao napad na njih same“, dodaje Bubonjić.

„On se ponaša poput pacova iz eksperimenata socijalne psihologije. Zatvore u jednu malu prostoriju pacova i ogromnog psa i tu pacov nikakve šanse nema. I znate šta se događa? Umjesto da bježi u ćošak, on napada jer ćošak nije izlaz“, napominje Bajtal.

Upitno je kada će Dodik izgubiti podršku građana i koliko će oni čekati dok se suočavaju sa sve većom finansijskom krizom. A RS se zadužila za novih 75 miliona maraka.

federalna.ba