Helez: Ukoliko nas žele, BiH će biti član NATO saveza

by nedim
| 19:19

NATO savez je velika vojna alijansa i, ukoliko oni žele a mi ispunimo standard, postat ćemo članica ovog saveza – izjavio je ministar odbrane Bosne i Hercegovine i potpredsjednik SDP-a Zukan Helez gostujući u programu BIR televizije.

Istakao je da je naša zemlja ubrzano krenula da ispunjava ono što su joj obaveze u reformskom procesu prema NATO savezu. Da li određena politička opcija podržava ili ne podržava članstvo Bosne i Hercegovine u NATO savezu, to za sada, kako kaže ministar, nije presudna stvar.

Ovom prilikom istakao je i da BiH ima dobar standard kada je u pitanju obuka vojske koja može odgovoriti najzahtjevnijim operacijama i zadacima.

– Pokušavamo nabaviti opremu i pojačati odbrambene mehanizme. Ustvari, mi naše Oružane snage usklađujemo s NATO standardima i na dobrom smo putu. Ali, u NATO savez se prima konsenzusom. Mi moramo praviti dobre diplomatske odnose s državama kojih se pitaju oko ulaska u NATO savez, to su članice, njih 31. Jedan dio političara iz manjeg bh. entiteta se ne slaže da idemo u NATO savez. Međutim, slažu se, ali kada tu bude Srbija – kazao je ministar Helez.

Naglasio je i da veliki broj političara iz RS želi da Bosna i Hercegovina bude članica NATO saveza, te pojasnio da ulazak u NATO nije samo vojno pitanje, nego i ekonomsko i političko.

Smatra da bi ulazak u NATO donio vojnu sigurnost i stabilnost državi, a što bi rezultiralo i sigurnijim okruženjem za strane ulagače.

– Bosna i Hercegovina najbolje funkcioniše kad se ne miješaju susjedi ili neko drugi. Zato je najbolje da nas ostave na miru, da mi kreiramo svoju sudbinu kako mi želimo  – naveo je Helez.

Osvrnuvši se na prijetnje Milorada Dodika o otcjepljenju RS, secesiji i podjelama, poslao je jasne poruke, te kazao “da će svako dobiti po nosu ko krene u avanturu otcjepljenja u BiH”.

– Moj cilj su granice BiH, suverenitet i teritorijalni integritet. To je naša tapija, naša zakletva. Naša država je zjenica našeg oka i to ne damo nikome. Onima koji pokušavaju podrivati, uvijek ćemo kazati isto: “Ne dirajte ovu državu, imat ćete odgovore patriota ove zemlje, svih, i Srba, Hrvata, Bošnjaka” – poručio je Helez.

Govoreći o tome da BiH kao država nema potpisan ugovor sa Islamskom zajednicom, ministar Helez je kazao da očekuje da to pitanje bude riješeno.

– To je nešto što moramo i trebamo uraditi u ovom sazivu. To će biti jedan od mojih prioriteta, da se sjedne i kaže tačno šta je problem, da to riješimo i završimo taj proces. Islamska zajednica je od svih zajednica najveća, najmnogoljudnija, najjača i sramota je da nema potpisan ugovor s državom, a da druge dvije vjerske zajednice imaju. Kao član Vijeća ministara BiH i zamjenik predsjedavajućeg lično ću se založiti da se to pitanje završi. Moramo voditi računa da sve tri vjerske zajednice imaju potpisan s državom. Detalji i nijanse se mogu riješiti i ispraviti – stava je Helez.

Ovom prilikom osvrnuo se i na dugogodišnji problem unutar Oružanih snaga BiH i slučaj Emele Mujanović, kojoj je osporeno da kao vojnikinja nosi mahramu u Oružanim snagama.

– Prvi put kao ministar čujem da neko ima problema. Pozivam da se javi meni u Ministarstvo, to ćemo riješiti – kazao je ministar Helez, te istakao da je nošenje mahrame stvar ličnog opredjeljenja koje se ne treba propitivati u kontekstu vjere.

Pozvao je sve koji imaju bilo kakvih problema, posebno onih koji se odnose na uskraćivanje vjerskih prava, da mu se jave.

– Neću dozvoliti da se to dešava u Ministarstvu dok sam ja na čelu  – poručio je ministar Helez.

Cijeli razgovor dostupan je na YouTube kanalu BIR televizije.