Dodik: Obustavljamo sve aktivnosti saradnje sa NATO-om

by nedim
| 18:57

Predsjednik RS Milorad Dodik obratio se danas medijima nakon što se sastao sa predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović.

Republika Srpska danas dobro stoji finansijski i može da se izvrši uvid u sve to. Mi nemamo problema sa plaćanjem svojih obaveza – rekao je Dodik i poručio da RS živi svoj život onako kako je predviđeno Ustavom i sa svim atributima državnosti kako je to predvidio Dejtonski mirovni sporazum.

– Republika Srpska ima dovoljno novca na računu i u budućnosti neće imati nekih problema – poručio je Dodik i dodao da je opozicija izmislila spekulacije o tome.

Podsjetio je da je budžet RS usvojen još u septembru prošle godine.

– Srpska je stabilnija nego FBiH, mada se ne upoređujemo s njom već sa zemljama za koje mislimo da su slične nama – rekao je Dodik.

O Rusiji

Republika Srpska nije dozvolila da se na nivou BiH donese bilo kakva odluka o sankcijama Rusiji. Vidimo da ovdje neki više vjeruju Briselu nego zvaničnim organima uRS, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik reagujući na izjavu predsjednika PDP-a Branislava Borenovića da se BiH pridružila sankcijama EU protiv Ruske Federacije.

Dodik je podsjetio da je “Srpska ta koja nije dozvolila da se prizna Kosovo, niti da se uvedu sankcije Rusiji”.

O NATO savezu

Nećemo u NATO savez. Zato ćemo sada obustaviti sve aktivnosti saradnje sa NATO-om, svi naši ljudi koji rade na tim pitanjima više neće raditi, od zamjenika ministra u Savjetu ministara do ministara u Vladi RS, pa do svih operativaca koji rade na tim pitanjima, zaključno sa Komisijom u kojoj sjedi jedan broj Srba koje je imenovao Savjet ministara i u tom pogledu i mi ćemo prekinuti da radimo. Mi ništa nemamo od njih, osim stalnog traženja nečeg, a to nešto je bazično za nas. Mi ne možemo da budemo članica NATO saveza, ne zbog rata u Ukrajini i Rusiji, pa mi smo to i prije govorili. Šta sad treba da se bojimo NATO saveza da kažemo, joj izvinite mi smo se prošli put šalili. Ne, nismo se šalili, sad smo još odlučniji.