Bolji od Crne Gore: Zmajevi se vraćaju u A diviziju Lige nacija

by nedim
| 22:39

Na stadionu Bilino polje u Zenici, reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u okviru 5. kola Lige nacija (B divizija) je bila bolja od Crne Gore sa 1:0 i tako obezbijedila prvo mjesto u grupi i plasman u elitnu grupu ovog takmičenja.

majevi su slavili sa 1:0 i tako osigurali prvo mjesto u našoj grupi uoči posljednjeg kola koje ćemo u ponedjeljak igrati u Bukureštu protiv Rumunije. Ovim trijumfom izabranici selektora Ivayla Peteva izborili su plasman u Ligu nacija A, kao i baraž za EURO 2024, pod uvjetom da kroz kvalifiakcije ne izborimo plasman u Njemačku.

Crnogorci prvi i jedini put u prvom poluvremenu prijete preko Osmajića, koji niej najbolje šutirao, ali je Šehić zaustavio njegov pokušaj.

Zmajevi su prvi put u okvir gola šutirali u 23. minuti. Pokušao je Džeko nakon prekida, ali Mijatović zaustavlja njegov udarac. Nedugo potom Hadžiahmetović je šutirao pored gola.

Mreža crnogorskog tima zatresla se u 32. minuti, pogodio je Demirović na asistenciju Stevanovića, ali je Szymon Marciniak nakon konsultacija sa VAR-om poništio gol zbog ofsajda.

Pokušali su potom Džeko, Hadžiahmetović i Kolašinac, ali promjene rezultata nije bilo. Sve do prve minute sudijske nadoknade, a tada je za veliko slavlje na Bilinom polju pogodio Demirović.

Hadžiahmetović je centrirao, Džeko prebacio loptu na koju je natrčao napadač Augsburga i pogodio mrežu Mijatovića.

U 57. minuti lukavo je pokušao Džeko, ali je ostalo 1:0. Gosti su krenuli agresivnije, a Jovetić je zaprijetio iz slobodnjaka u 69. minuti. Gađao je desni ugao Šehićevog gola, ali se naš čuvar mreže nije dao iznenaditi.

Do drugog gola mogli smo u 76. minuti, kada je sa vrha šesnaesterca pokušao Demirović, no Mijatović je ovoga puta bio na mjestu. Na drugoj strani prijete rezervisti Hakšabanović i Đurđević, ali ovaj drugi šutira pored gola.

Opasno je bilo pred golom Zmajeva u 86. minuti. Radunović je probio našu desnu stranu, odigrao povratnu u srce kaznenog prostora, a Dedić je u posljednjem trenutku otklonio opasnost.

BiH – Crna Gora 1:0 (1:0)

Strijelac: 1:0 – Demirović (45). Stadion Bilino polje. Gledalaca: 15.000. Žuti kartoni: Demirović, Pjanić (BiH), Savićević (Crna Gora).

BOSNA I HERCEGOVINA: Šehić, Dedić (od 90. Sušić), Hadžikadunić, Saničanin, Kolašinac, Pjanić (od 67. Cimirot), Bešić (od 75. Gojak), Hadžiahmetović, Stevanović (od 75. Kodro), Demirović, Džeko. Selektor: Ivaylo Petev.

CRNA GORA: Mijatović, Tomašević, Vujačić, Vešović, Radunović, Šćekić (od 70. Đurđević), Janković, Marušić, Savićević (od 46. Vukčević), Osmajić (od 46. Mugoša), Jovetić (od 70. Hakšabanović). Selektor Miodrag Radulović.

Standings provided by SofaScore