Josipoviću i ostalima potvrđena oslobađajuća presuda za genocid u Srebrenici

by Tuzla Info
| 15:46
0101 2020 sud bih

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu Tužilaštva i potvrdio presudu kojom se Miodrag Josipović i ostali oslobađaju optužbi za genocid u Srebrenici, potvrdili su advokati za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

 

Dragan Gotovac, branilac prvooptuženog Miodraga Josipovića i Aleksandar Lazarević, branilac trećeoptuženog Dragomira Vasića, potvrdili su da je žalba Tužilaštva odbijena i donesena konačna presuda prije više od mjesec dana. “Presuda je otpremljena 15. jula, a Odbrane su je dobile 22., odnosno 23. jula“, rekao je Gotovac. Iz Suda BiH su potvrdili da je presuda donesena, ali nisu mogli pružiti više informacija, jer nisu sigurni da li su sve strane zaprimile drugostepenu odluku.

 

 

U nedostatku dokaza, Sud BiH je u novembru prošle godine oslobodio prvostepeno Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića optužbi za učešće u djelimičnom istrebljenju bošnjačkog stanovništva Istočne Bosne, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

 

“Tužilaštvo nije dokazalo prisustvo namjere optuženih za istrebljenje”, kazala je tada predsjedavajuća Vijeća Minka Kreho, dodajući da prisustvo policije na određenim lokacijama nije bilo dovoljno za osuđujuću presudu.

 

Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bratuncu, Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu, Vasić načelnik zvorničkog Centra javne bezbjednosti (CJB), Zoljić komandant Posebnih jedinica policije (PJP), a Pantić bivši komandir Prve čete PJP-a. Vasić je oslobođen optužbe za izvršenje genocida, a ostala četvorica za pomaganje u genocidu. Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su ranije, ulaganjem žalbe Apelacionom vijeću, tražili ukidanje prvostepene presude i zakazivanje glavnog pretresa na kojem će biti izvedeni svi dokazi.