Minimalne padavine tokom ljeta: Suša najviše pogodila Sarajevo i Tuzlu

by Tuzla Info
| 12:00

Ljeto koje je već na izmaku, ove godine je donijelo veliki broj toplih dana, sa ekstremno visokim temperaturama, zbog čega je došlo do suše, a samim tim i štete u poljoprivredi.

Posljednjih dana, sve dijelove BiH osvježila je kiša, koja bi trebala popraviti trenutno stanje, kaže meteorolog FMHZ Bakir Krajinović.

“Padavine kojima svjedočimo i očekivane u narednih nekoliko dana dobrodošle na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine. Prije svega da ugase požare na jugu zemlje i smanje rizik na cijelom prostoru. Zatim da poprave vodni bilans u našim rijekama i jezerima, ali i u podzemlju kako bi vodosnabdijevanje bilo normalizirano” – kaže Krajinović.

Bh. meteorolog se osvrnuo i na sušu koja je zahvatila cijelu Evropu.

“Suša koja je zahvatila Evropu nije mimoišla ni Bosnu i Hercegovinu. Dramatične slike iz Italije sa rijeke Po, zatim iz Francuske i drugih evropskih zemalja obilaze svijet koji je u čudu kako su ranjive i najrazvijenije zemlje naše Zemlje” – ističe Krajinović, te dodaje:

“U Bosni i Hercegovini u prvih 7 mjeseci Zenica je bila rekorda po temperaturama zraka, ali u pogledu padavina najbolje je prošla, čak 83% od uobičajenih količina je palo kiše. To je vrlo dobro u poređenju sa ostalim gradovima. Najgore je stanje u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Livnu gdje nije palo ni 60% padavina. U Bihaću i Sanskom Mostu oko 60%, te Bjelašnica i Gradačac sa oko 70% padavina u odnosu na novi referentni period 1991.2020. godina”.

“Sve ove činjenice još jednom naglašavaju potrebu da naše društvo gradimo i izgradimo otpornim na sve učestalije suše, poplave, toplotni valovi i pojave olujnih vjetrova te drugih prirodnih nepogoda” – zaključio je bh. meteorolog.