Hiljade ljudi pred OHR-om, građani pokazali šta misle o Schmidtovim izmjenama Izbornog zakona

by nedim
| 20:00

U Sarajevu ispred zgrade OHR-a okupili su se građani na protestu protiv najavljene odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita o izmijeni Izbornog zakona Bosne i Hercegovinei i Ustava Federacije BiH.

Na poziv nekoliko političkih stranaka u Sarajevu se održava mirni protest ispred zgrade Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR).

Nekoliko hiljada građana okupilo se na protestu kako bi poslali poruku o tome da su rješenja utemeljena na etničkoj diskriminaciji, rješenja suprotna svim demokratskim i pravnim standardima u potpunosti neprihvatljiva.

Pozivu su se pridružile i brojne političke stranke, najprije Socijaldemokratska partija BiH (SDP) i Demokratska fronta (DF), zatim i Pokret demokratske akcije (PDA), Naša stranka, kao i Stranka demokratske akcije (SDA), Narod i pravda (NiP) i drugi čiji lideri prisustvuju večerašnjem protestu pred OHR-om.

Dervo Sejdić, jedan od najpoznatijih boraca za prava manjina u Bosni i Hercegovini i apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, pozvao je visokog predstavnika Christiana Schmidta da izađe te da građanima kaže svoje namjere, a politčke lidere da se obrate, međutim, Nihad Aličković, predsjednik AntyDayton pokreta, nije dozvolio.

– Politički faktori imaju dužnost da budu ovdje, to im je posao, nećemo ih zbog toga veličati – naveo je Aličković.

Okupljeni protestanti istakli su na desetine državnih zastava Bosne i Hercegovine. Za sada nisu zabilježeni ni najmanji incidenti, a skup osigurava veliki broj pripadnika policije.

Najavljeno je da će protest trajati do 21 sat.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.