Abazović: Genocid nije počinjen nad Bošnjacima već nad ljudima, nisu ga počinile vojske već politike

by Tuzla Info
| 13:06

Premijer Crne Gore Dritan Abazović obratio se danas na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici. Poručio je kako je od velike važnosti priznanje genocida koji se desio na današnji dan prije 27 godina, te da su isti počinile politike zla i smrti.

Abazović je pozdravio prvo srebreničke majke, porodice žrtava, ministre, članove diplomatskog hora i sve prijatelje u BiH.

On je u svom obraćanju istakao da je na današnji dan, prije 27 godina ubijeno čovječanstvo. Današnji dan je, kako kaže, simbolično obilježavanje “koliko smo loši bili”.

“Tog 11. jula 1995. godine je ubijeno čovječanstvo ali je Bosna nastavila da živi. Današnje simbolično obilježavanje je samo sjećanje koliko smo loši bili tada. Ne samo oni koji su živjeli ovdje, u okolini već i za one za koje se mislilo da su došli da pomogu. Danas 27. godina nakon toga na Balkanu i dalje živi duh mržnje, duh razdora, duh podjela koji se, na svu sreću, ne manifestuje ratnim dešavanjima, ali se manifestuje politikama govora mržnje ili negacijom mržnje”, poručio je Abazović.

Premijer Crne Gore smatra da se prošlost ne može promjeniti, ali može budućnost. Poručio je, također, da genocid nisu počinile “vojske, već politike”. Tom prilikom dao je jednu u najmanju ruku diskutabilnu izjavu koja za sobom povlači reakcije, piše Klix.

“Mi prošlost ne možemo da promjenimo, možemo budućnost i na nama je da izaberemo da li da živimo u balkanskoj međi ili pogledamo istini u oči, pružimo poršku porodici žrtava i da nas ovi nišani podsjete na genocid nad nevinim žrtvama, ne nad Bošnjacima već nad ljudima. Nisu ga počinile vojske nego politike – politike zla, smrti i prevara. Zato treba da mijenjamo stvarnost, pogledamo jedni druge u oči”, rekao je Abazović.

Abazović je u ime Vlade Crne Gore uputio najveći naklon svim žrtvama i porodicama uz riječi kako vjeruje da samo zajedno, u jedinstvu, možemo graditi mnogo ljepšu budućnost.